Reuniunea la nivel înalt a G-20 s-a încheiat. A devenit destul de scandalos, deoarece la început Ucraina, care, de fapt, era subiectul central al evenimentului, nu a fost invitată. Rusia, însă, a fost invitată. Reamintim că, deși este în prezent membră a G-20, dar din cauza imaginii sale teribile pe scena mondială, al cărei motiv este războiul neprovocat împotriva Ucrainei, Rusia a încetat să mai fie un invitat dorit la astfel de evenimente.
Până la sfârșitul summitului, a devenit cunoscut faptul că liderii țărilor nu au putut avansa o formulare adecvată a comunicatului final, deoarece delegația rusă, condusă de Lavrov, a împiedicat acest lucru. În document, deși statele au susținut Ucraina, nu au reușit să cadă de acord să condamne direct acțiunile Moscovei. Formularea scandaloasă a provocat furia nu numai a presei mondiale (Voice of America, Associated Press, Reuters etc.), ci și a Ucrainei. Ministerul de Externe al acestei țări a mulțumit pentru sprijinul acordat Ucrainei, dar a afirmat clar că astăzi nu există un „război în Ucraina”, ci un „război al Rusiei împotriva Ucrainei”, deoarece rf este agresorul. De asemenea, au adăugat că războiul afectează întreaga lume globală, iar a face jocul agresorului nu se va termina bine.
Principalul avantaj al summitului a fost absența președintelui rus Vladimir Putin de la summitul din India. În primul rând, acesta s-a temut de justiția mondială, deoarece mandatul de arestare al CPI împotriva sa este încă în vigoare. În al doilea rând, în spatele scenei, statele nu au susținut vizita sa. Acesta este motivul pentru care delegația rusă a fost condusă de Lavrov, în ciuda faptului că summitul a fost organizat în numele liderilor țărilor G7.

Cumva, Rusia a reușit să convingă India să determine cele mai importante 20 de economii ale lumii să semneze declarația finală, dar după ce a îndulcit semnificativ formularea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Negocierile privind textul documentului au durat mai multe luni. În cele din urmă, ele s-au încheiat cu un limbaj eșuat în comunicat.
Liderul RPC nu a fost prezent la eveniment, ceea ce a dus deja la o mulțime de diferite „teorii ale conspirației”. De asemenea, printre știrile interesante se numără și faptul că jurnaliștii ruși au fost ținuți departe de o serie de lideri de stat. În special, delegația președintelui francez Emmanuel Macron nu a permis accesul presei ruse, temându-se de o nouă rundă de propagandă și de răstălmăcire a cuvintelor liderului francez.
Majoritatea țărilor au încercat totuși să promoveze teza condamnării directe a crimelor Rusiei în comunicatul comun. Cu toate acestea, metodele civilizate ale diplomației și bunul simț nu au putut învinge isteria și manipulările delegației ruse. Ucraina a mulțumit statelor care au încercat să clarifice documentul.

Acest summit a arătat din nou faptul evident că prezența Rusiei în orice organizație internațională sau grupare politică/economică nu duce decât la stagnare și chiar la regres. Toxicitatea Kremlinului a depășit toate recordurile posibile din ultimii ani. Din păcate, nu toate statele realizează acest lucru. Rusia înrăutățește reputația oricărei asociații internaționale și, în culise, este angajată în destabilizarea acesteia. Agresorul este periculos pentru viitorul întregii lumi globale, atât pe plan politic și economic, cât și în general în toate sectoarele importante ale dezvoltării umane.