Ucraina, care trece prin vremuri dificile de agresiune militară la scară largă din partea Rusiei, dă dovadă de o rezistență incredibilă și, pentru prima dată în istoria țării, își asigură sezonul de încălzire cu propriul gaz natural. În special, Naftogaz Ukrainy și Ukrhazvydobuvannya au crescut volumele de producție cu 11% față de anul trecut, deschizând noi puțuri pentru producția suplimentară de gaze. Această realizare demonstrează determinarea Ucrainei de a-și reduce dependența de importurile de energie și de a stabiliza resursele energetice interne.
Aderarea Ucrainei la sistemul european de energie electrică ENTSO-E a fost un alt pas important către independența energetică. Aceasta a permis țării să își extindă capacitatea de import de energie electrică la 1,7 GW, asigurând o mai mare stabilitate și fiabilitate a aprovizionării cu energie electrică.
Independența energetică are, de asemenea, implicații geopolitice importante. Rusia, care și-a folosit în mod tradițional artileria energetică pentru a exercita presiuni politice asupra țărilor vecine, își pierde puterea în această privință. Ucraina, prin consolidarea independenței sale energetice, devine mai puțin vulnerabilă la influența externă și la manipularea din partea Rusiei.
Chiar și în cele mai grele momente ale războiului, atacurile rusești asupra instalațiilor energetice ucrainene s-au dovedit ineficiente. În schimb, Rusia și-a văzut propriile orașe înghețând din cauza aprovizionării insuficiente cu energie, în condițiile în care sectorul locuințelor și al utilităților, precum și facilitățile sociale pentru locuitori nu au fost niciodată o preocupare prea mare pentru guvernul rus. deci, de ce să cheltuim pentru asta? Exact asta au crezut oficialii ruși, până când, în această iarnă, o serie de orașe, din regiunile centrale și nu numai, au cunoscut o serie de colapsuri, iar oamenii au rămas fără încălzire pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru demonstrează că strategia Ucrainei de a-și dezvolta propriile resurse energetice și de a atrage la sistemele energetice internaționale este de succes și eficientă, spre deosebire de cea a Rusiei.
În cele din urmă, independența energetică este un element-cheie al securității naționale și al dezvoltării economice. În plus, gazul ucrainean va contribui la rezolvarea problemelor statelor vecine care au decis, de asemenea, să abandoneze calea dependenței de resursele energetice rusești. De exemplu, Ucraina poate sprijini în continuare Moldova, care încă resimte efectele presiunii Gazprom și ale manipulării resurselor energetice de către rf. Acum, Moldova respinge și ea gazul agresorului, așa că are nevoie de resurse suplimentare. Gazul ucrainean, cu o creștere în continuare a producției, poate îmbunătăți poziția Ucrainei în regiune, precum și consolida relațiile de prietenie între țările care au nevoie de resurse energetice suplimentare.