Inegalitatea salarială în funcție de salariu rămâne a fi un fenomen actual în Republica Moldova. Chiar dacă numărul femeilor cu studii superioare depășește numărul bărbaților cu același nivel de studii, bărbații continuă să primească salarii mai mari.
Într-un mod firesc, diferența salarială determină și o diferență semnificativă la capitolul de pensie – femeile au și o pensie mai mică în raport cu pensia media primită de către bărbați. De ceva timp se discută acest fenomen, dar situația nu prea oferă semne clare de redresare, de aceea, a fost elaborat un proiect de lege a cărui scop ar fi nivelarea acestor diferențe.
Conform ultimelor date statistice, o femeie ar trebui să lucreze cu 2 luni mai mult pentru a ajunge la același nivel de venit salarial, similar cu cel a unui bărbat. Situația se agravează atunci când analizăm și fenomenul salariilor în plic. Conform studiilor, bărbații sunt predispuși într-o măsură mai mare de a primi o asemenea remunerare, iar acest lucru crește și mai mult diferența salarială.
De ceva timp în Republica Moldova este marcată “Ziua Egalității Salariale”. Această zi semnifică acel număr de zile, pe care o femeie trebuie să le lucreze suplimentar pentru a se apropia de nivelul de venit salarial al unui bărbat. Diferențele se resimt, în special, în domeniile bine plătite. Decalajul de gen în remunerare atinge cote de 50% în domeniul activităților de editare, 44% – în sectorul finanțelor, 38% – în sfera IT.