Internaţional

Înlocuirea lui Zalujnîi cu Sîrski. Ce se spune în Ucraina, în țările occidentale și în Rusia

Pe 8 februarie, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky l-a înlocuit pe comandantul suprem al armatei ucrainene. În locul lui Valeriy Zaluzhny, a devenit Oleksandr Syrskyy. Acest eveniment așteptat, însă, a devenit și cel mai discutat eveniment al zilei, transmite BBC.

Președintele Zelensky i-a mulțumit lui Zaluzhny și și-a exprimat dorința de a-l păstra în echipa sa. Nu mai puțin corect, Zaluzhny și-a exprimat recunoștința față de Statul Major General, Ministerul Apărării și față de președinte personal.

Oleksandr Syrskyy, care l-a înlocuit în 2022, a comandat apărarea regiunii Kiev; el este, de asemenea, unul dintre principalii organizatori ai ofensivei ucrainene din regiunea Harkov din toamna aceluiași an.

Zelensky a precizat în mesajul său video, în primul paragraf, că înlocuirea s-a datorat contraofensivei eșuate din vară.

“Trebuie să spunem sincer: sentimentul de stagnare exact în direcțiile sudice și dificultățile în luptele din regiunea Donețk au afectat starea de spirit a populației. Ucrainenii au devenit mai puțin predispuși să vorbească despre victorie”, a spus el.

“Decizia se datorează necesității de a revizui tactica de acțiune, care nu a oferit în totalitate rezultatul potrivit anul trecut, pentru a preveni stagnarea de-a lungul liniei frontului, afectând negativ starea de spirit al populației”, a reiterat această idee Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui ucrainean, pe canalul său de Telegram.

În plus, scrie el, AFU trebuie să “găsească noi soluții funcționale și de înaltă tehnologie pentru a păstra și dezvolta inițiativa”, iar principiile de management în armată trebuie reformate.

Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a făcut o declarație similară: “Războiul se schimbă și necesită schimbări. Luptele din 2022, 2023 și 2024 sunt trei realități diferite. 2024 va aduce noi schimbări pentru care trebuie să fim pregătiți. Sunt necesare noi abordări, noi strategii”.

Fostul președinte al Ucrainei și adversar al lui Vladimir Zelenski, Petro Poroșenko, în mesajul său în rețeaua de socializare X s-a limitat la a-i mulțumi lui Zaluzhny pentru serviciile sale. Iar principalul opozant al demisiei a fost primarul Kievului, Vitali Klitschko.

“Sper ca autoritățile să argumenteze în fața publicului astfel de schimbări. Atunci când luptele grele continuă pe linia frontului, când este necesar să continuăm cooperarea eficientă cu partenerii străini. Când unitatea societății are nevoie de autorități în care să aibă încredere”.

La ce tactici să ne așteptăm de la Syrskyy, Ucraina vorbește încă cu prudență. Președintele Zelensky a declarat astăzi că generalii de brigadă Andriy Gnatov, Mykhaylo Drapatyi, Ihor Skibyuk și coloneii Pavlo Palisa și Vadym Sukharevskyy i se vor alătura în funcții de conducere.

Comandantul adjunct al Brigăzii a 3-a de Asalt Independent, Maksym Zhorin, a declarat pentru UNIAN că au văzut războiul “din tranșee până la conducerea brigăzii”.

Fiecare dintre ei are experiența confruntării militare din Donbass din 2014-1015. “Aceasta este o nouă generație militară – în vârstă de aproximativ 40 de ani, spune Zhorin. – Iar experiența lor nu poate fi înlocuită de nicio școală militară”.

În Rusia, la un nivel serios, schimbarea comandantului-șef ucrainean nu a comentat. Cu excepția cazului în care se pune la socoteală intrarea pe canalul Telegram a șefei RT, Margarita Simonyan: “Zelensky a decis astăzi pur și simplu să îi fure tunetul [jurnalistului] Tucker [Carlson], care l-a intervievat pe Vladimir Putin.

Până acum, canalele Z pro-război au fost prudente în scris, în sensul că nimic nu se va schimba pentru Rusia prin schimbarea locului sumelor.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, în cadrul unui briefing de dimineață, s-a limitat la a spune că ceea ce se întâmplă este treaba suverană a Ucrainei.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american, a reiterat acest lucru: “Un lider ales trebuie să facă propriile alegeri cu privire la cine se află la vârful conducerii militare”. El a adăugat că SUA vor continua să sprijine guvernul și armata ucraineană”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că “nu este treaba NATO să aibă o opinie în această privință”. “Dar salut declarația foarte clară a [ministrului ucrainean de externe Dmytro] Kuleba că nicio schimbare nu va afecta relațiile Ucrainei cu partenerii și cu NATO. Așa că vom continua să sprijinim – și acesta este principalul lucru”, a declarat Stoltenberg

Jurnalistul militar al BBC Jonathan Beale îl citează pe analistul Justin Crump, care a declarat că Zaluzhny a avut sarcina imposibilă de a transforma armata ucraineană într-o mașină de război modernă, în stilul NATO, chiar dacă militarii au primit săptămâni întregi de pregătire în acest sens.

Beale adaugă că, deși Zaluzhny a fost un general din era post-sovietică, el a fost încă influențat de experiența sa din armata sovietică.

Corespondentul Financial Times în Ucraina, Christopher Miller, scrie pe rețeaua de socializare X că Syrsky are o reputație în rândul militarilor ca fiind un “măcelar”.

Jurnalistul Oliver Carroll de la Economistul Oliver Carroll, care lucrează în Ucraina de mai mulți ani, îl numește pe Oleksandr Syrskyy un “pedant hiperactiv” care este foarte respectat în rândul generalilor.

După cum scrie mai blând jurnalistul pe rețeaua de socializare X, “unii analiști militari occidentali au îndoieli [despre Syrsky]. La fel și mulți dintre cei care s-au aflat sub comanda sa strictă”.

Un interlocutor de la Guardian l-a descris pe Syrsky ca fiind o persoană cu o “mentalitate foarte sovietică”, în timp ce un altul l-a descris ca fiind un soldat mai dispus să suporte pierderi grele, ceea ce ar putea afecta eforturile Kievului de a mobiliza forțe mari pe linia frontului.

#Ucraina#comandant#armată#înlocuire

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button