Analize și opinii

Întâlnirea dictatorilor: Lukașenko și Putin discută posibile măsuri

Ultimele evenimente din iulie 2023 reflectă agravarea situației în contextul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Putin și Lukașenko folosesc diverse strategii criminale pentru a încerca să împiedice Ucraina să obțină sprijinul altor țări.

În timpul întâlnirii sale de la Sankt Petersburg din 23 iulie, Lukașenko a sugerat posibilitatea de a folosi mercenari Wagner PMC împotriva Poloniei și a vestului Ucrainei. Aceasta poate fi o încercare de a atrage atenția și de a intimida țările vecine, dar astfel de acțiuni indică disperarea dictatorilor din cauza capacității lor limitate de a evita asistența militară pentru Ucraina.

Principala mișcare strategică a Moscovei și Minsk este de a crea tensiune în Belarus pentru a deplasa atenția și resursele Forțelor Armate ale Ucrainei de pe frontul din estul și sudul țării. Cu toate acestea, merită remarcat faptul că cea mai puternică țară NATO – Polonia – este bine protejată de garanțiile de securitate colectivă ale Alianței. Încercările de a-l speria cu „Wagner” par zadarnice și nu pot schimba semnificativ imaginea geopolitică a regiunii.

În ciuda circumstanțelor actuale, nu există suficient potențial în Belarus pentru o nouă invazie a Ucrainei de pe teritoriul său. Cu toate acestea, comandamentul ucrainean monitorizează constant situația și se pregătește pentru eventuale amenințări. Cea mai mare amenințare pe care o reprezintă PMC „Wagner” nu este pentru Ucraina, ci pentru Belarus însăși.

Invitarea mercenarilor pe teritoriul lor transformă regimul lui Lukașenko într-un sponsor al terorismului internațional.

Comunitatea internațională trebuie să fie extrem de vigilentă și să răspundă fiecărei manifestări de agresiune. Conflictul din estul Europei poate avea și alte consecințe geopolitice, iar cu această ocazie, țările participante trebuie să acționeze în unitate, asigurând securitatea și stabilitatea în regiune. Acum, mai mult ca niciodată, pacea este o valoare care trebuie prețuită și protejată.

#Lukașenko #Putin #NATO

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button