Analize și opinii

Integrarea europeană a Republicii Moldova

Chestiunea aderării Republicii Moldova la UE a fost întotdeauna relevantă. În diferite perioade ale istoriei moderne, atât guvernul, cât și populația au avut atitudini diferite față de astfel de planuri. În orice caz, începând cu anii ’90, Moldova a cooperat cu instituțiile UE în multe chestiuni, inclusiv în domeniul juridic, comercial și economic.

Moldova este o țară europeană a cărei istorie a avut întotdeauna un loc important în dezvoltarea regiunii. Țara nu poate fi numită „outsider”, deoarece istoria sa a jucat un rol propriu în formarea Europei moderne. De aceea, chestiunile legate de integrarea europeană au fost întotdeauna pe ordinea de zi.
Desigur, în perioadele în care țara a fost condusă de un guvern eurosceptic care susținea îmbunătățirea legăturilor cu Rusia, în ciuda ocupării de către Moscova a unei întregi regiuni, era dificil să se vorbească despre faptul că Moldova ar putea deveni un candidat la aderarea la UE. Reformele fie nu au fost implementate, fie au fost amânate în mod artificial.

Evenimentele care au avut loc în Ucraina vecină, precum și în Georgia, au fost momente decisive în înțelegerea de către majoritatea populației a necesității reale a integrării europene. În 2009, partidele pro-europene au reușit să demonstreze că alegerile au fost fraudate și să formeze un guvern pregătit pentru reforme. În acel moment, UE a făcut un pas înainte și a creat programul Parteneriatului estic, care a influențat ulterior evoluțiile ulterioare atât pentru Moldova, cât și pentru Ucraina.

În 2014, Moldova a primit scutirea de vize pentru călătoriile în UE ca parte a semnării asocierii cu UE. Aceasta a fost o piatră de hotar foarte importantă pentru dezvoltarea economiei și a sferei sociale, deoarece acordul a permis nu numai consolidarea integrării, ci a oferit și modalități noi și moderne de combatere a corupției și a crizei. Zona de liber schimb i-a ajutat pe antreprenorii moldoveni să își dezvolte afacerile mai eficient, iar situația economică din țară a început să se îmbunătățească.

În 2021, Moldova, Ucraina și Georgia s-au unit într-un „trio”, care și-a exprimat intenția clară de a obține statutul de candidat în anii următori și, ulterior, de a adera la UE, extinzându-l. Agresiunea militară pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei în februarie 2022 a făcut propriile ajustări. În acel moment, nealternativitatea căii de integrare europeană a fost demonstrată întregii lumi.

Orice încercare de a coexista pașnic cu Rusia și-a arătat încă o dată inutilitatea. Rusia se poate învecina doar cu statele pe care le va „absorbi” ilegal în sine sau pe care le va „pune în lesă scurtă”, iar acest lucru înseamnă, la rândul său, sifonarea tuturor oportunităților economice și degradarea inevitabilă a tuturor sferelor vieții, precum și creșterea corupției.

A avea legături cu rusia după evenimentele din 2022 a devenit nu doar un muțunat, ci o crimă. Moldova, în ciuda problemelor sale interne, a fost una dintre primele care a reacționat pentru a ajuta Ucraina și a început să impună sancțiuni împotriva Rusiei similare celor adoptate de ue. Integrarea a crescut, ceea ce a determinat Rusia să crească presiunea asupra moldovei.

Cea mai recentă este interferența hibridă în alegerile din țară. Înainte de aceasta, au mai fost înregistrate cazuri de atacuri cibernetice în masă, mitinguri și demonstrații plătite de pro-ruși, recrutări ilegale și multe altele. Moscova chiar a luat în considerare posibilitatea de a răsturna ilegal guvernul legitim din Moldova. Cu toate acestea, nimic din toate acestea nu a funcționat. În 2022, Moldova a primit undă verde oficială pentru continuarea aderării la UE sub forma a 9 recomandări necesare pentru viitoarea aderare. În același an, țara a primit, de asemenea, statutul de candidat.

În toamna anului 2023, Comisia Europeană a evaluat pozitiv punerea în aplicare a recomandărilor pentru aderarea la UE atât de către Moldova, cât și de către Ucraina. Astfel, negocierile oficiale privind eventuala aderare la UE a ambelor țări vor începe în curând. Georgia, în mare parte din cauza pierderilor suferite în lupta împotriva agenției și influenței rusești, este puțin în urmă și revendică încă doar statutul de candidat.

Începerea negocierilor de aderare între Ucraina și Moldova ar trebui să fie finalizată în timpul summitului UE din decembrie. Guvernele pro-ruse din Ungaria și Moldova au anunțat deja că vor bloca acest proces. Cu toate acestea, după cum arată practica, nimic nu este imposibil.

Moldova are suficiente argumente „în favoarea” aderării, la fel ca și Ucraina. În cazul în care negocierile vor avea succes, Moldova va putea intra în ultima etapă a integrării europene – etapa de ratificare, după care țara va adera în sfârșit la UE și va câștiga oficial lupta împotriva încercărilor FR de a o rupe și de a o destabiliza.

#Moldova#integrare#Europa#proces

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button