Analize și opinii

Interesul rușilor pentru limbile țărilor în care au fugit de mobilizarea lui Putin a scăzut față de anul trecut

Interesul rușilor pentru limbile țărilor de relocare a scăzut semnificativ, ebraica a devenit lider în declinul interesului, cu 64% mai puțini studenți doresc să o studieze. Astfel de date sunt furnizate într-un studiu al pieței de servicii Profi ale cărui rezultate sunt disponibile pentru RBC. Cercetările au înregistrat o creștere bruscă a interesului pentru învățarea limbilor străine în 2022, atingând vârful în martie și octombrie. Printre liderii în popularitate s-au numărat ebraica, sârba și georgiana. Acum, însă, școlile de limbi străine au observat o scădere a interesului rușilor pentru limbile țărilor de relocare.

„În 2023, rușii mai puțin probabil caută serviciile profesorilor de limbi străine în țările populare pentru relocare. <…> Interesul pentru studiul limbii ebraice (o reducere de 64%), georgiană (-46%) și sârbă (-11%) a scăzut cel mai mult în toată Rusia. Excepții au fost limbile armeană și turcă, cererea pentru serviciile de tutori în aceste limbi a crescut cu 8, respectiv 7%”, a spus Profi.

La Moscova, cererea pentru serviciile de tutori în limbile țărilor de relocare a scăzut și ea. Cu toate acestea, după cum notează experții în servicii, acest lucru se poate datora parțial faptului că locuitorii capitalei ruse caută profesori în regiuni pentru a economisi bani și a studia de la distanță. Cea mai vizibilă scădere a cererii la Moscova se observă pentru serviciile tutorilor în ebraică (-115%) și georgiană (-93%). Interesul pentru învăţarea armeană a scăzut cu 30%, sârbă cu 26% şi turcă cu 22%.

La rândul său, Artem Kumpel, Managing Director Avito Rabota și Avito Services, a declarat pentru RBC că, în general, în primul trimestru din 2023, cererea de tutori de limbi străine în Rusia a crescut cu 50% față de primul trimestru din 2022. În același timp, volumul ofertelor de pe piață pentru această perioadă a crescut proporțional – cu 47%, iar prețurile pentru clase au rămas la același nivel – o medie de 600 de ruble (puțin peste 130 de lei moldovenești) pentru o oră de lecție privată.

„De-a lungul anului, coreeana a devenit cea mai populară limbă de învățare în rândul rușilor. Cererea pentru aceasta s-a triplat peste măsură în perioada studiată. În același timp, numărul tutorilor coreeni s-a dublat, iar prețurile medii la cursuri au scăzut de la 700 la 600 de ruble. (cu 14%). Utilizatorii platformei au acordat o atenție deosebită limbilor chineză și arabă – cererea de servicii de tutorat a crescut de trei ori, respectiv de două ori, iar oferta a crescut cu 70 și 68%”, a spus Kumpel.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește cele mai populare limbi străine, precum engleza, spaniola, germană și franceză, interesul pentru ele a crescut constant pe tot parcursul anului, dar nu atât de repede – cu 45%, 41%, 35% și 35% respectiv.

Șeful școlii internaționale de limbi străine Language Life, Yuliya Amlinskaya, constată, de asemenea, o scădere a cererii pentru limbile fostelor republici sovietice, dar vorbește despre o creștere semnificativă a cererii pentru limbile țărilor baltice – letonă și lituaniană.

„Cererea pentru limba sârbă rămâne la un nivel ridicat, probabil chiar ușor crescută. Cererea pentru limba mongolă a crescut, de asemenea, semnificativ. De asemenea, aș dori să adaug că cererea pentru limba turcă a crescut semnificativ. În turcă, mongolă și letonă, s-a dublat”, a spus ea.

Serviciul Profi a raportat o creștere bruscă a cererii pentru învățarea limbilor străine, în primul rând în țările unde sunt posibile relocări ale rușilor, în decembrie 2022. Apoi, conform experților serviciului, vârfurile au fost în martie și octombrie. În primăvara anului 2022, a existat o creștere semnificativă a cererii de tutori în ebraică (+206%), georgiană (+198%), sârbă (+184%), chineză (+109%), bulgară (+70%) , turcă (+55%) și armeană (+29%)”, a informat serviciul de presă al „Profi”.

Totodată, după cum au remarcat reprezentanții serviciului, dacă comparăm octombrie 2022 cu luna august a aceluiași an, atunci în toamnă, serviciile profesorilor de sârbă (221%), turcă (69%), ebraică (68%). ), armeana (60%) au început să fie la mare căutare. Limbile georgiană (51%), bulgară (50%) și chineză (15%).

La 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei operațiuni militare speciale (a se citi: război) în Ucraina. Pe 21 septembrie, Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia, care, potrivit acestuia, era necesară pentru a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a Rusiei, pentru a asigura securitatea poporului și a „oamenilor din teritoriile eliberate”. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că, în cadrul mobilizării parţiale din Rusia, era planificată convocarea a 300.000 de oameni în rezervă.

După anunțul mobilizării, sute de mii de ruși au părăsit țara, oamenii au plecat mai ales în cele mai apropiate țări: Kazahstan, Georgia, Armenia, Turcia și Finlanda. La punctele de frontieră de la granița cu Kazahstanul și Georgia s-au acumulat mulți kilometri de cozi ale celor care au încercat să plece.

#limbile #mobilizarea #Interesul_rușilor

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button