Pe 9 februarie, lumea a fost cuprinsă de știrile despre interviul anunțat pe scară largă al președintelui Vladimir Putin cu jurnalistul de extremă dreapta și fanul lui Donald Trump Tucker Carlson. Acest interviu a stârnit destulă agitație, dar merită remarcat câteva aspecte cheie ale conținutului său.
Rețineți că Tucker Carlson nu este un jurnalist care se bucură de o reputație impecabilă. El este cunoscut în Statele Unite pentru publicațiile sale provocatoare, care au atras în mod repetat critici pentru teoriile lor ukrainofobe și conspirative. În Statele Unite, el este adesea clasificat drept rasist și radical, iar în comunitatea jurnalistică în urmă cu mulți ani deja se îndoiau de etica jurnalistică și de abilitățile sale profesionale. În SUA, este un fel de ciudat, care practic devine motivul ironia colegilor lui Carlson cu privire la munca lui. Această alegere a intervievatorului indică provincialismul profund și inferioritatea propagandei rusești în raport cu standardele occidentale.
De asemenea, trebuie menționat că interviul lui Carlson cu Putin a fost prezentat înainte de publicare nu ca un exemplu de jurnalism obiectiv sau alternativ, ci mai degrabă ca participarea lui Carlson la o altă campanie de propagandă a Kremlinului, doar la scară mai mare și o sumă uriașă de bani cheltuită în publicitate. În ciuda anunțurilor zgomotoase, interviul în sine s-a dovedit a fi plictisitor și lipsit de informații; Putin a repetat pur și simplu mantre memorate despre istorie și politică. Chiar și fanii lui Carlson au remarcat că Putin nu a putut răspunde la niciuna dintre întrebările de mai sus, retrăgându-se în retorica sa pseudo-istorică. Este incredibil de dificil pentru americani, indiferent de punctele lor de vedere, să perceapă cuvintele lui Putin ca pe ceva care are propria obiectivitate și semnificație, deoarece gradul de răsucire și confuzie al lui Putin în propriile sale cuvinte este în afara topurilor. În ciuda comentariilor măgulitoare ale lui Carlson în timpul interviului, se putea vedea din fața lui că era dificil pentru jurnalistul însuși să perceapă ceea ce Putin încerca să-i transmită. Vectorul poveștii era în continuă schimbare.
Având în vedere că teoriile conspirației rusești în jurul istoriei europene și crearea Rusiei Kievene nu sunt deloc ceea ce interesează niciun american, gradul de lipsă de pregătire a lui Putin i-a făcut pe mulți experți să chicotească. Putin a vorbit de parcă ar fi comunicat cu Simonyan sau Kiselyov, fără să dea socoteală despre faptul că nici cel mai pro-Putin american nu putea înțelege mesajul și explicația acțiunilor președintelui rus. El a putut observa doar săritul constant de la un subiect la altul. Mulți dintre susținătorii lui Carlson au remarcat după interviu că a fost foarte greu de urmărit. Mulți, în principiu, nu au văzut mesajul lui Putin, cu excepția prelegerilor sale pe tema pseudoistoriei. Expresiile faciale tensionate ale jurnalistului pot confirma în tăcere acest lucru.
Interviul a primit deja critici și multe falsuri și manipulări au fost dezvăluite oficial în el. Cu toate acestea, cel mai important lucru rămâne că un număr de ruși au fost revoltați de unele dintre declarațiile lui Putin, în special în ceea ce privește acuzațiile Poloniei că ea ar fi fost cea care ar fi „provocat” pe Hitler să o atace în 1939. Activistul pentru drepturile omului Serghei Antonov de la asociația Committee-2024 a inițiat un dosar penal împotriva președintelui Rusiei, acuzându-l de reabilitarea nazismului. Ministerul polonez de Externe și alte departamente diplomatice ale țărilor europene și-au exprimat, de asemenea, șocul de această acuzație. Din păcate, au existat un număr mare de astfel de manipulări în interviuri, este imposibil să le enumerăm pe toate…
Devine clar că interviul lui Putin cu Tucker Carlson pare mai degrabă o încercare de a lansa o campanie de propagandă decât un jurnalism obiectiv. Astfel de încercări de a manipula publicul de masă pun în pericol democrația, acuratețea istorică, obiectivitatea politică și multe altele. Reacția la acest lucru ar trebui să fie clar calibrată, deoarece în acest moment Kremlinul își întărește mașina de propagandă doar în ajunul alegerilor sale și a alegerilor din Statele Unite.