Război în Ucraina

Interzicerea vizelor pentru toți cetățenii ruși – UE va discuta proiectul

Interzicerea vizelor pentru toți cetățenii ruși, pentru a pedepsi Moscova pentru războiul din Ucraina, va fi discutată de Uniunea Europeană la sfârșitul lunii august, a declarat vineri șeful diplomației cehe, Jan Lipavsky, a cărui țară deține președinția Consiliului UE, potrivit Le Monde.

„O interdicție totală a vizelor rusești de către toate statele membre ale UE ar putea fi o altă sancțiune foarte eficientă împotriva Rusiei”, a spus Lipavsky, transmite sursa.

Ministrul se va consulta cu omologii săi în cadrul unei reuniuni informale care va avea loc la sfârșitul lunii august la Praga.

„În această perioadă de agresiune rusă, pe care Kremlinul o intensifică, nu poate fi vorba de turism ca de obicei pentru cetățenii ruși”, a susținut el.

Cu toate acestea, ministrul ceh trebuie să îl convingă pe șeful diplomației europene, spaniolul Josep Borrell, care prezidează Consiliul miniștrilor de externe și de apărare.

Propunerile de sancțiuni sunt una dintre prerogativele sale.

Comisia nu-și ascunde reticența față de o măsură care ar penaliza toți cetățenii ruși și insistă asupra necesității de a proteja disidenții, jurnaliștii și familiile acestora.

„Rușii susțin în proporție covârșitoare războiul, aplaudă atacurile cu rachete asupra orașelor ucrainene și uciderea ucrainenilor. Așa că lăsați turiștii ruși să se bucure de Rusia”, a pledat șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba într-un mesaj pe Twitter.

La începutul acestei săptămâni, cu sprijinul Estoniei și al Finlandei, autoritățile ucrainene au solicitat această măsură, care fusese deja luată de Letonia în această lună și de Republica Cehă în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

#UE #turiști #interzicere

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button