Război în Ucraina

Invadatorii au răpit aproape 50 de orfani din Herson: o poveste dureroasă despre crima Federației Ruse și eroismul ucrainenilor

În dimineața zilei de 21 octombrie 2022, 48 de copii de la Orfelinatul Herson, care nu aveau nici măcar cinci ani, au fost răpiți de angajați ai FSB-ului rus. I-au îmbrăcat pe copii, le-au scris numele pe jachete și i-au dus în Crimeea ocupată temporar. Unii dintre copii au fost lăsați de ocupanți în orfelinatul din Simferopol „Elka”, soarta celorlalți este necunoscută.

Acest lucru este afirmat în materialul ediției americane a CNN. Răpirea copiilor ucraineni a fost condusă de un deputat rus din partidul Rusia Unită a lui Putin, Igor Kastyukevich, care a mărturisit crima în fața camerei (defilați până la sfârșitul paginii pentru a vedea fotografii și videoclipuri).

„Când a izbucnit războiul în februarie anul trecut și ocuparea Hersonului de către trupele ruse a devenit inevitabilă, muncitorii orfelinatului local au venit cu un plan. Toți copiii, majoritatea sub 5 ani, au fost transportați pe Golgota. Biserica din cealaltă parte a orașului, unde au ascuns copiii de ruși în subsol. Dar apoi au dispărut 48 de copii care locuiau în biserică – au fost răpiți de oficialitățile ruși în timpul ocupației de luni de zile a orașului”, potrivit Elenei, o lucrătoare a orfelinatului.

Victor, un îngrijitor al bisericii în vârstă de 74 de ani, a confirmat povestea publicației americane.

“Da, copiii erau aici. Dar după ce rușii au ocupat acest oraș, au început să pună întrebări. Câteva săptămâni mai târziu, agenții FSB-ului rus au venit la biserică și au cerut profesorilor să ducă copiii înapoi la orfelinat”, a spus Victor.

În acest moment, Elena și-a dat seama că rușii voiau să ia copiii. Și în octombrie, oficialii ruși au spus orfelinatului că vor veni pentru copii.

“Spuneau constant:” Aceștia sunt copiii noștri. “Ne-au avertizat să ne luăm hainele. Seara ne-au sunat și au spus că trebuie să pregătim copiii pentru a doua zi dimineață. Autobuzele au sosit la ora opt”, a spus Elena.

Se observă că rușii nu și-au ascuns acțiunile. Mai mult, au făcut publicitate pe scară largă pentru această mișcare și au folosit-o în scopuri propagandistice. CNN sugerează că incidentul ar putea fi folosit ca probă într-un proces pentru crime de război.

Elena a povestit publicației că asistentele au scris numele copiilor pe jachete sau pe mâini – astfel încât măcar să fie chemați pe numele lor adevărat, oriunde s-ar afla. Organizatorii au spus că îi duc pe copii în Crimeea ocupată. Soarta lor ulterioară este necunoscută.

Anchetatorii ucraineni au raportat că orfanii luați de pe teritoriul ocupat au ajuns și în Rusia, unde li s-a acordat cetățenia și predați cuplurilor ruși.

Publicația a reușit, de asemenea, să stabilească că rușii nu s-au oprit la orfelinate, ci au străbătut tot Hersonul în căutarea copiilor.

„Spitalul de copii din regiunea Herson a fost vizitat în mod repetat de colaboratori și oficiali ruși care au cerut o listă de orfani care să fie preluați. Personalul spitalului a ascuns câțiva orfani în subsolul de terapie intensivă și a falsificat dosarele medicale ale altor copii, indicând afecțiuni precum lichidul în plămâni”, – a spus Olga Pilyarskaya, medic anestezist pediatru.

Ea a arătat CNN un ventilator similar cu cel în care au pus un copil sănătos și a aprins luminile pentru a da impresia că nu poate fi mutat în siguranță. Toți se temeau că vor fi descoperiți, dar în acest fel au reușit să salveze 15 copii – oficialii ruși au luat doar trei.

Unul dintre orfanii salvați după desocuparea Hersonului de către trupele ucrainene a fost luat de o asistentă locală Tatiana Pavelko. Potrivit acesteia, aceasta a început procedura de adopție.

„Tatyana Pavelko, soțul și fata ei Kira locuiesc într-o casă cu un etaj în districtul Ship, la marginea de sud a Hersonului. La periferia se confruntă constant cu bombardamentele rușilor de peste râu, Tatyana spune că acest război teribil i-a adus o dar care a devenit sensul vieții ei”, conchide ediția americană.

#Invadatorii #copii_orfani #Herson

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button