Politică

Iohannis, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări: Va pleda pentru stimularea conectivității cu R. Moldova și Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, va pleda în cadrul unei noi ediții a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), pentru stimularea conectivității dintre cele 13 state ale Uniunii Europene membre ale I3M și statele partenere ale Inițitivei, respectiv Republica Moldova și Ucraina. Evenimentul se va desfășura joi, 11 aprilie 2024, la Vilnius, Lituania, și este la cea de-a noua ediție, scrie sursa.

Liderii statelor participante vor analiza, în cadrul reuniunii, modul în care Inițiativa trebuie să se dezvolte și să se adapteze, în contextul regional complex, inclusiv în relaționarea cu partenerii din vecinătate, dar și la nivel global, precum și în ceea ce privește impulsionarea investițiilor și implementarea proiectelor strategice de interconectare, în cele trei domenii de bază ale Inițiativei – transport, energie, digital.

„Președintele Klaus Iohannis va pleda, în cadrul Summitului, pentru eficientizarea în continuare a Inițiativei și obținerea de rezultate concrete, în special în ceea ce privește îmbunătățirea conectivității strategice regionale pe axa Nord-Sud. De asemenea, va evidenția relevanța în creștere a I3M și potențialul său valoros, inclusiv în contextul în care tot mai multe state din regiune și la nivel global își manifestă interesul pentru implicarea în această platformă.

Președintele României va aborda, totodată, perspectiva stimulării conectivității cu Ucraina și Republica Moldova, ambele fiind state participante asociate ale Inițiativei, ca urmare a deciziilor luate la Summitul de la București. De asemenea, va sublinia că întărirea rezilienței regiunii, în ansamblul său, este o necesitate vitală în contextul geopolitic actual. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis va evidenția, în special, valoarea adăugată a proiectelor Rail2Sea și Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăți mobilitatea militară și reziliența în domeniul infrastructurii din regiune”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale Române.

Inițiativa celor Trei Mări reunește 13 state membre ale Uniunii Europene între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Grecia.

Formatul are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital. 

Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.

#Moldova #România #NATO

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button