InternaţionalPoliticăRăzboi în Ucraina/Война в Украине

„Nu va exista un nou Război Rece”. Despre ce a discutat Joe Biden și Xi Jinping la summitul G20

SUA va rămâne un concurent al Chinei, dar nu dorește un conflict cu aceasta. Declarația a fost făcută de președintele american Joe Biden, în cadrul primei întrevederii pe care a avut-o cu Xi Jinping, în marja reuniunii G20 din Indonezia. Liderul american a reiterat angajamentul țării sale pentru menținerea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan, scrie presa internațională. 

„Cred cu fermitate că nu va exista un nou Război Rece… Nu cred că există vreo încercare iminentă din partea Chinei de a invada Taiwan”, a transmis Joe Biden, în conferința de presă de după întrevederea de trei ore pe care a avut-o cu Xi Jinping în Indonezia.

Liderul de la Casa Albă a spus i-a spus lui Xi că SUA vor continua să „concureze viguros” cu China, dar concurența „nu ar trebui să genereze un conflict”. Liderul american a mai precizat că se opune „acțiunilor coercitive și din ce în ce mai agresive” ale Chinei față de Taiwan.

La rândul său, Xi Jinping l-a avertizat pe omologul său american „să nu se depăşească linia roşie” în problema Taiwanului, notează agenția Xinhua.

„Problema Taiwanului este chiar în centrul intereselor fundamentale ale Chinei, soclul fundamentului politic al relaţiilor sino-americane şi prima linie roşie care nu trebuie depăşită în relaţiile chinezo-americane”, l-a atenţionat Xi pe Biden.

De asemenea, a fost abordat și războiul din Ucraina, iar Xi a fost de acord cu Biden că războiul nuclear nu trebuie purtat niciodată. În final, Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la comportamentul „provocator” al Coreei de Nord. Toate subiectele urmează să fie discutate în continuare într-o vizită pe care secretarul de stat Anthony Blinken o va efectua în China.

Potrivit oficialilor, întâlnirea celor doi șefi de stat are scopul de a „reduce neînțelegerile și percepțiile greșite”, stabilind mecanisme pentru continuarea colaborării”. Cu toate acestea, înalții demnitari  recunosc că discuțiile nu vor duce la evoluții substanțiale pe „cele mai spinoase probleme”, precum situația din jurul Taiwan.

Aceasta a fost prima întrevedere între liderii celor două puteri rivale de când preşedintele Biden a ajuns la Casa Albă. Relațiile dintre SUA și China s-au tensionat după ce, în luna august, Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, a vizitat Taiwan, iar China a răspuns cu exerciții militare fără precedent.

#G20 #război_rece #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button