Politică

Ion Ceban, despre prezidențiale: Nu exclud faptul că poate voi candida

„Nu am avut dorința de a candida la funcția de președinte al R. Moldova, însă nu exclud faptul că poate voi candida.”

Declarația aparține primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a menționat la emisiunea „Puterea a Patra” de la N4 că decizia de a candida sau nu la funcția de președinte al R. Moldova va fi luată în cadrul Mișcării Alternativa Națională, transmite sursa.

„Nu am avut dorința de a candida la funcția de președinte al R. Moldova. Decizia de a candida sau nu va fi luată în cadrul Partidului MAN. Nu exclud faptul că poate voi candida, însă deocamdată ne concentrăm pe problemele din Chișinău și căutăm soluții pentru rezolvarea acestora. Oamenii din municipiu m-au delegat la alegerile locale pentru a dezvolta în continuare Capitala”, a declarat Ion Ceban.

Știri.md amintește că următoarele alegeri prezidențiale în R. Moldova ar urma să aibă loc în acest an, ținând cont că mandatul președintelui este de patru ani și că ultimele alegeri s-au desfășurat în 2020.

Conform Constituției R. Moldova, mandatul președintelui este de patru ani, cu posibilitatea obținerii a încă unui singur mandat. În total, președintele poate avea două mandate.

Dacă în cadrul alegerilor niciun candidat nu a obținut 50%+1 din voturi, atunci se organizează turul al doilea în care se confruntă primii doi candidați din primul tur, după numărul de voturi. Este declarat câștigător cel care câștigă cele mai multe voturi în al doilea scrutin.

Poate fi ales președinte al R. Moldova cetățeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniți, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul R. Moldova nu mai puțin de zece ani și posedă limba de stat.

#Ion_Ceban #Alegeri_prezidențiale

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button