PoliticăRăzboi în Ucraina

Maia Sandu: Europa și Ucraina au nevoie de o Moldovă puternică

„Europa și Ucraina au nevoie de o Moldovă puternică. Suficient de puternică pentru a sprijini Ucraina în timpul războiului. Suficient de puternică pentru a menține pacea și stabilitatea în regiunea noastră. Suficient de puternică pentru a adăposti refugiații”, a declarat președinta R. Moldova, Maia Sandu, pentru ziarul Politico, înainte de reuniunea Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, care are loc la Paris, Franța.

Șefa statului menționează pentru sursa citată că războiul provocat de Rusia în Ucraina are un impact semnificativ asupra nivelului de trai al cetățenilor R. Moldova și asupra economiei țării, transmite Știri.md, cu referire la Ziarul de Gardă.

„ (…) Inflația se apropie de 35 %; prețurile au crescut vertiginos; rutele comerciale sunt perturbate (…). Între timp, susținătorii Rusiei și grupurile criminale și-au unit forțele pentru a exploata criza energetică și a alimenta nemulțumirea. Ei speră să alimenteze tulburările politice. Utilizând întregul spectru de amenințări hibride – inclusiv alerte false cu bombă, atacuri cibernetice, dezinformare, apeluri la tulburări sociale și mită – aceștia lucrează pentru a destabiliza Guvernul, a eroda democrația și a pune în pericol contribuția R. Moldova la securitatea Europei. Vulnerabilitățile noastre ar putea slăbi reziliența Ucrainei, precum și stabilitatea pe restul continentului (…).

Astăzi, președintele francez, Emmanuel Macron, găzduiește o reuniune a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova – o inițiativă condusă de Franța, Germania și România. Forumul urmărește să mobilizeze sprijinul atât de necesar înaintea unei ierni care se anunță a fi una precară. R. Moldova dorește să își finanțeze achizițiile de gaze și electricitate din surse noi și să sprijine programele sociale pentru cei mai vulnerabili, ceea ce va contribui la atenuarea creșterilor de prețuri. În ultimele 12 luni, prețul gazelor în țara noastră a crescut de șapte ori, în timp ce prețul energiei electrice a înregistrat o creștere de patru ori. În această iarnă, moldovenii riscă să cheltuiască până la 65% din venitul lor pentru facturile la energie (…)”, a accentuat Maia Sandu.

În perioada 20-21 noiembrie, șefa statului se află la Paris, unde conduce delegația R. Moldova la cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova. La eveniment participă mai mulți membri ai Guvernului de la Chișinău.

În capitala franceză, președinta Maia Sandu va avea o serie de întrevederi bilaterale.

Platforma de Sprijin pentru R. Moldova (Moldova Support Platform) este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

„Scopul organizării Conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru R. Moldova”, potrivit Guvernului de la Chișinău.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru R. Moldova a avut loc la Berlin, Germania, pe 5 aprilie. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie.

#Sandu #război #Moldova #UE #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button