Economie

Italia, la cererea UE, va scoate la vânzare concesiunile cluburilor de plajă până în iunie 2027

Italia a aprobat miercuri un plan de a scoate la licitație până în iunie 2027 28.000 de concesii pentru baruri și cluburi profitabile de pe plajă, ca răspuns binevenit la cererea Uniunii Europene ca Roma să deschidă sectorul noilor veniți.

Euractiv raportează acest lucru.

Afacerile care închiriază umbrele și vând alimente de-a lungul coastei de 7.500 de kilometri a Italiei au fost în mod tradițional întreprinderi mici, de familie, care transmit licențe din generație în generație.

Mulți italieni văd excursiile cu barca ca pe un ritual de vară, iar cluburile de plajă generează în Italia venituri anuale de aproximativ 2,1 miliarde de euro în 2023, potrivit companiei de consultanță Nomisma.

Antreprenorii care doresc o parte din afacere spun că sunt excluși pe nedrept. Actualii proprietari de concesiune susțin că operatorii de familie țin costurile la un nivel scăzut pentru turiști și împiedică plajele prețioase să cadă în mâinile unor mari lanțuri care ar putea să nu respecte tradițiile locale.

Cluburile de plajă, unde turiștii plătesc uneori mai mult de 30 de euro pe zi pentru a închiria un șezlong și o umbrelă, s-au deschis pe alocuri două ore mai târziu, pe 9 august, din cauza managerilor.

În 2006, UE a obligat Italia să organizeze licitații publice pentru licențe de plajă, dar guvernele italiene succesive, în ciuda presiunilor de la Bruxelles, au întârziat să acționeze.

Conform legislației aprobate miercuri, licențele de afaceri existente pe coastă vor rămâne valabile până în septembrie 2027, a declarat biroul premierului Georgiei Meloni într-un comunicat.

Termenul ar putea fi amânat până în martie 2028 dacă există „motive obiective” pentru amânarea procesului de licitație.

Operatorii care își pierd concesiunile vor avea dreptul la despăgubiri din partea noului proprietar.

Autoritățile italiene vor evalua ofertele pe baza unor criterii precum dacă ofertantul a primit venituri primare dintr-o concesiune de plajă în ultimii cinci ani, ceea ce ar putea ajuta unii operatori actuali să-și păstreze licențele.

Guvernul a primit în medie 102 milioane de euro pe an din licențe de funcționare între 2016 și 2020, potrivit celor mai recente date de la Curtea de Conturi italiană.

#Italia #UE #concesiuni #vânzare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button