Înainte de alegerile parlamentare din Georgia, Rusia și-a intensificat manipulările, încercând să influențeze rezultatul votului și, în același timp, să semene neîncrederea în Ucraina, țară care susține dezvoltarea democratică a regiunii. Pe fundalul evenimentelor globale actuale, Rusia încearcă să zădărnicească posibilul curs pro-occidental al guvernului georgian prin promovarea narațiunilor anti-occidentale și anti-ucrainene care ar putea ajuta forțele pro-ruse în viitoarele alegeri.
Rusia a folosit în mod tradițional dezinformarea pentru a-și discredita oponenții. Înainte de alegerile din Georgia, Moscova pregătește atacuri informaționale, creând o imagine a Ucrainei ca sursă de destabilizare, capabilă să „exporte” revoluții. O posibilă tactică este să acuze Kievul că este implicat în organizarea protestelor de la Tbilisi prin trimiterea de activiști „profesioniști”, precum foștii luptători ai batalionului Azov. Astfel, Kremlinul încearcă să creeze neîncredere în Ucraina și să o prezinte ca pe o țară care se amestecă în treburile vecinilor săi.
Moscova vizează alegătorii georgieni, insuflându-le neîncrederea în forțele pro-occidentale, în special în direcția integrării euro-atlantice. Prin crearea de amenințări artificiale din Ucraina și Occident, Rusia încearcă să promoveze idei despre protejarea „valorilor tradiționale” de influența externă. Prin instrumente de propagandă, guvernul rus sprijină activ narațiunile care prezintă Georgia sub controlul forțelor externe și încearcă să-și convingă societatea de acest lucru.
Există riscul ca Rusia să falsifice probe pentru a-i acuza pe ucraineni că complotează tulburări. Este posibil ca Moscova să organizeze chiar proteste sub „steagul fals” pentru a crea aparența de indignare populară și a le prezenta ca o lovitură de stat pro-europeană. Astfel de acțiuni vor arăta ca niște proteste pentru a demonstra nemulțumirea „populară”, când în realitate vor fi provocate din exterior.
Rusia încearcă să lege eventualele proteste din Georgia cu Maidanul ucrainean, prezentându-le drept „proiect occidental”, Ucraina jucând rolul de mediator pentru Europa. Astfel, Kremlinul caută să discrediteze orice mișcare de reformă internă din Georgia, echivalându-le cu influența occidentală.
Campania de informare a Rusiei are ca scop sprijinirea forțelor politice pro-ruse din Georgia, care ar putea pierde sprijinul pe baza rezultatelor sondajelor. Narațiunile propagandistice despre destabilizarea din Ucraina ajută partidele pro-ruse să-și mențină sau chiar să-și consolideze pozițiile. Rusia intenționează să folosească politicienii georgieni pentru a face ca aceste acuzații să pară mai degrabă o opinie internă decât o presiune externă.
Campania de propagandă intensificată ar putea fi, de asemenea, o încercare a Moscovei de a slăbi sprijinul internațional pentru Kiev. Acuzând Ucraina că se amestecă în politica georgiană, Kremlinul încearcă să o discrediteze pe arena internațională și să crească presiunea asupra conducerii ucrainene. Acest lucru permite Rusiei să prezinte Ucraina și Occidentul ca forțe destabilizatoare care se amestecă în treburile altor state.
Situația cu acuzații false la adresa Ucrainei este un exemplu clasic al războiului hibrid purtat de Rusia. Destabilizarea Georgiei înainte de alegeri și încercarea de discreditare a Ucrainei vizează simultan slăbirea influenței europene și sprijinirea forțelor politice pro-ruse. Totuși, această campanie demonstrează, de asemenea, strategia Rusiei de a-și consolida poziția în Georgia, în același timp, distorcând atenția de la propriile sale acțiuni distructive și încercări de a controla țările vecine.