Internaţional

Jocurile Olimpice 2022: Actorul Jackie Chan a dus flacăra olimpică pe Marele Zid Chinezesc

Flacăra olimpică îşi continuă parcursul în China şi a ajuns, joi, la Marele Zid din nordul Beijingului, metropolă care va găzdui ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022. Flacăra olimpică a fost purtată de celebrul actor Jackie Chan.

Peste 1.000 de persoane au început miercuri să poarte torţa olimpică prin diferite locuri care vor găzdui întrecerile, la Beijing şi în oraşul vecin Zhangjiakou, înaintea ceremoniei de deschidere, programată vineri seara pe Stadionul Olimpic, celebrul „Cuib de pasăre”, conform sursei.

Flacăra a sosit joi dimineaţă la Badaling, una din secţiunile Marelui Zid, cea mai apropiată de Beijing (75 km).

Actorul de filme de arte marţiale Jackie Chan, originar din Hong Kong, care a participat şi la ştafeta din 2008, la Jocurile Olimpice de vară de la Beijing, a fost unul dintre purtătorii torţei olimpice.

„Sunt foarte mândru să port flacăra pentru a doua oară”, a spus el, evocând un „sentiment diferit” de data asta.

„Flacăra aduce lumii iubire şi pace, iar ştafeta oferă oportunitatea ca un număr mai mare de oameni să poată descoperi cultura chineză graţie Marelui Zid”, a adăugat Jackie Chan.

Parcursul flăcării a demarat miercuri la Beijing. Primele schimburi ale ştafetei au fost asigurate de Luo Zhihuan, fost patinator de viteză care a câştigat în 1963 primul titlu mondial pentru China într-o disciplină hibernală, de astronautul Jing Haipeng şi inginerul aerospaţial Ye Peijian.

Participarea la ştafeta olimpică a unui soldat chinez, implicat într-un incident la graniţa chinezo-indiană din Himalaya, în 2020, a produs nemulţumire în India.

Qi Fabao, comandantul unui regiment al Armatei de eliberare a poporului chinez, a fost prezent în 2020 la înfruntarea violentă la altitudine, în Valea Galwan. Presa chineză de stat l-a descris pe Qi drept „erou”, el fiind rănit grav la cap în această confruntare soldată cu moartea a 20 de soldaţi indieni şi patru chinezi.

Parcursul flăcării până în China a început în luna octombrie, la situl antic grec de la Olympia, unde ceremonia a fost perturbată de manifestanţi care acuzau gazda JO 2022 de încălcări ale drepturilor omului.

Mai multe ţări occidentale, printre care SUA, Australia, Marea Britanie şi Canada, au anunţat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice, pentru a denunţa bilanţul Chinei în materie de drepturi ale omului, în special modul în care tratează minorităţile musulmane din Xinjiang şi represiunea opozanţilor din Hong Kong.

#Jocurile_Olimpice #China #Jackie_Chan #flacăra_olimpică

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button