InternaţionalPolitică

Kazahstan: Guvernul a cedat în fața protestatarilor

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a acceptat demisia guvernului, după protestele violente de marți seara din orașul Alma-Ata.

Dublarea prețului combustibilului într-una dintre cele mai bogate în petrol țări din lume a scos oameni în stradă, mai multe clădiri guvernamentale fiind atacate peste noapte în orașele din sudul Shymkent și Taraz, transmite sursa citată. 95 de polițiști au fost răniți în confruntări, iar peste 200 de persoane au fost reținute de către autorități. 

Începute duminică în provincia Mangistau, producătoare de petrol, protestele au surprins inclusiv autoritățile, Kazahstan fiind una dintre cele mai stabile dintre fostele republici sovietice. 

Acest lucru a permis atragerea unor investiții străine de sute de miliarde de dolari în industriile sale petroliere și metalurgice de-a lungul a trei decenii de independență.

Adresându-se membrilor cabinetului, președintele Tokayev le-a ordonat acestora și guvernatorilor provinciali să reintroducă controlul prețurilor pentru GPL, benzină, motorină și alte bunuri de consum “importante pentru societate”.

De asemenea, președintele a ordonat guvernului să elaboreze o lege a falimentului personal și să ia în considerare înghețarea prețurilor la utilități și subvenționarea plăților chiriei pentru familiile sărace. 

El a spus că situația se îmbunătățește în orașele afectate de proteste, după ce a fost declarată starea de urgență, care include restricții de circulație.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button