Internaţional

Kazahstan: Peste 10 000 de persoane reținute

Încă cel puţin 1.700 de persoane au fost arestate la Alma-Ata, capitala economică a Kazahstanului şi scena celor mai grave violenţe din timpul recentelor acţiuni de protest antiguvernamentale, potrivit DPA, care adaugă faptul că mass-media kazahe i-au catalogat pe cei reţinuţi drept „hoţi şi alţi criminali”, informează sursa.

Numărul persoanelor reţinute la nivel naţional depăşeşte cifra de 10.000, dar situaţia din această ţară imensă central-asiatică pare să se stabilizeze, după manifestaţiile declanşate la 2 ianuarie în urma dublării preţului la carburanţi.

Militanţii pentru drepturile omului au cerut guvernului kazah să se asigure ca toţi protestatarii reţinuţi să beneficieze de un proces echitabil.

Totodată Statele Unite au cerut marţi Rusiei să-și retragă rapid forţele trimise în Kazahstan, informează AFP, citată de Digi24.

„Atât timp cât forţele OTSC nu s-au retras vom continua să le cerem (…) să respecte drepturile omului şi să îşi respecte angajamentul de a se retrage rapid din Kazahstan, aşa cum a fost solicitat de guvernul kazah”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, în cadrul unui briefing de presă.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button