EconomiePolitică

Klaus Iohannis, despre problema gazului: România poate ajuta R. Moldova

România ar putea asigura Republica Moldova cu gaze naturale, prin intermediul gazoductului pus în funcțiune în 2021. În acest scop, statul român va putea livra volume suficiente, astfel încât să fie acoperit consumul necesar.

Declarațiile au fost făcute de președintele României, Klaus Iohannis, care participă la a 8-a Reuniune ministerială anuală a Cosiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, transmite sursa.

„Aș dori să subliniez aici un proiect important pentru România, care are o semnificație strategică pentru vecinul nostru, Republica Moldova: gazoductul care leagă rețeaua de gaze din România de Chișinău a fost pus în funcțiune în octombrie 2021 și este acum pe deplin operațională. Conducta poate transporta suficient gaz pentru a acoperi consumul anual al Moldovei de pe malul drept”, a declarat Iohannis.

Președintele român a mai accentuat faptul că țara sa a făcut investiții considerabil în dezvoltarea capacităților de transport a gazului, dar și în conectivitate cu statele vecine.

Din ianuarie 2022, conducta de gaz Trans-Balkan poate opera în regim de flux invers. Acest lucru a oferit o alternativă pentru lanțul de furnizare a volumului de gaze din Azerbaidjan, prin Turcia, Bulgaria și România, dar și mai departe pentru piețe în aval.

La cea de-a 8-a Reuniune ministerială anuală a Cosiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze participă și vicepremierul Andrei Spînu.

#Iohannis #gaz #România #Moldova #ajutor

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button