Politică

Klaus Iohannis va pleda pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova

Preşedintele României Klaus Iohannis a reafirmat că la Consiliul European din decembrie va pleda pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul anului 2023. Declarația a fost făcută alături de președintele Ucrainei, care a efectuat marți o vizită oficială la București, transmite sursa.

„Am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul anului 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele înregistrate de Ucraina și Republica Moldova în ciuda condițiilor extrem de dificile. Este și o decizie strategică pentru Uniunea Europeană.

Totodată, am arătat importanța implementării cuprinzătoare a reformelor necesare aderării la Uniunea Europeană, în vederea asigurării rezilienței statului și a societății ucrainene”, a spus Iohannis.

Totodată, liderul de la București a exprimat susținerea deplină pentru Formula de Pace propusă de Zelenski.

În urma invadării pe scară largă de către Moscova a Ucrainei, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată la UE în iunie 2022. 

În aprilie 2023, Parlamentul European a cerut ca negocierile de aderare la UE cu această țară să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă Moldova va îndeplini cele nouă etape identificate de Comisia Europeană ca necesare pentru deschiderea negocierilor.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la 28 august, în cadrul unui forum organizat în staţiunea slovenă Bled că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să admită noi state membre până în 2030.

#UE #aderare #negocieri #Klaus_Iohannis

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button