Internaţional

Kovalenko: Ignorarea problemelor influenței tot mai mari a Rusiei în mediul terorist este rezultatul agresiunii de astăzi a Hamas împotriva Israelului

Imaginile din sudul Israelului amintesc dureros de ucraineană Bucha, Borodyanka, Irpen, Gostomel… Timp de mai bine de un an și jumătate, Israelul oficial a ignorat o serie de probleme care ar putea slăbi Rusia nu numai în Ucraina, ci și în Orientul Mijlociu. La rândul său, flirtul cu Rusia a dus la faptul că organizațiile teroriste au devenit mai puternice și sunt capabile să desfășoare operațiuni militare.

Această opinie a fost exprimată de expertul militar Alexander Kovalenko.

„Noi suntem martori de desfășuare operațiunei militare folosind grupuri tactice mici, care se disting prin numărul și mobilitatea lor […] Vorbim nu numai despre cel mai înalt nivel de secret în pregătirea unei astfel de operațiuni, informații despre care au fost complet ratate de serviciile de informații israeliene, dar și natura planificării atentă a acțiunilor, care nu este caracteristică Hamas”, argumentează Kovalenko în contextul atacului neașteptat de astăzi al grupării Hamas asupra regiunilor de sud ale Israelului.

Expertul atrage atenția asupra a două puncte.

„Prima este cum se face că practic nici un singur agent MOSSAD nu a primit informații care să facă aluzie îndeaproape despre efectuarea unei astfel de operațiuni? Asta nu înseamnă că rețeaua de informații MOSSAD a fost complet expusă, ci agenții înșiși, pentru a nu atrage atenție, nu erau neutralizate, ci pur și simplu îndepărtate de zona în care se pregătea operațiunea?

Al doilea punct este că calitatea pregătirii operațiunii indică participarea clară a curatorilor în uniformă. În primul rând, desigur, iranienii. Dar adevărul este că în tandemul Hamas și Iran, Rusia se strecoară mereu ca o umbră. Și nu trebuie exclusă asistența ei directă în chestiuni de plan tactic și nu numai tactic… Mai ales ținând cont de cât de activ a devenit câmpul informațional rus în sprijinirea terorii și violenței comise de teroriști în Israel”, crede Kovalenko.

Expertul militar este convins că operațiunea Hamas este o operațiune militară atent gândită, care utilizează o gamă largă de mijloace improvizate de distrugere a echipamentelor puternic blindate și aeropurtate ale IDF.

“Tancul Merkava Mk.4 este lovit atent de o dronă în proiecția superioară slab protejată cu o rundă cumulativă tandem de la un PG-7VR (eventual PG-29V). Cine s-ar îndoi, Hamas sunt maeștri în folosirea dronelor împotriva blindate puternice, nu-i așa?

Elicopterele sunt împușcate de pe MANPADS-ul Igla-1, ținând cont de toate particularitățile desfășurării unui astfel de foc. Au învățat în garaj, sau pe un simulator?
Rezultatul este că pierderile IDF în mai puțin de o zi au depășit semnificativ pierderile ireparabile ale Operațiunii Plumb turnat”, clarifică el.

Kovalenko scrie că răspunsul Israelului va fi, desigur, cât mai dur posibil.

“Hamas a înființat palestinienii și, prin urmare, sunt surprins de reacția primitivă care vine din partea palestinienilor care au ieșit în stradă pentru a-i sprijini pe teroriști. Este puțin probabil ca IDF să fie selectivă în lovirea teroriștilor pentru a elimina rapid amenințare pentru israelieni”, crede el.

În același timp, Kovalenko consideră că răspunsul Israelului va întârzia.

“Cei morți, torturați și chinuiți nu pot fi înapoiați. Da, pot fi răzbunați, dar Hamas, chiar dacă a suferit pierderi de zeci de ori mai mari și a fost aproape complet distrus în următoarele zile sau săptămâni, a realizat ceea ce s-a străduit”, scrie autorul.

Israelul este slab, crede Kovalenko, și poate primi lovituri dureroase.

“Care a fost rezultatul acestui lucru? Guvernul moale și corupt al țării, condus de Benjamin Netanyahu? Ignorarea problemelor influenței tot mai mari a Rusiei în mediul terorist? Absența unei poziții mai dure și a unei reacții la întărirea Iranului -Rusia în tandem cu toate consecințele care decurg?”, scrie el.

Potrivit expertului militar, o consecință la fel de importantă a masacrului din 7 octombrie poate fi nu atât un răspuns la scară largă din partea IDF, cât o schimbare a tuturor priorităților aplicate anterior în politica externă a țării. Desigur, cu înlocuirea unui bazin politic nesigur, care este mai mult flirtant decât decisiv.

#Israel #Hamas #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button