Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a publicat o adresare video pentru autoritățile de la Chișinău, în care a comentat decizia prin care privilegiile vamale pentru agenții economici din stânga Nistrului au fost anulate. Krasnoselski a cerut conducerii țării „să-și vină în fire, să lase calea agresiunii și să se îndrepte spre cea a negocierilor normale, pașnice și pozitive”, transmite sursa.
„Voi sunteți separatiști”
Krasnoselski a înregistrat videoclipul pe fundalul drapelului regiunii transnistrene și cel al Federației Ruse.
Liderul de facto și-a început discursul cu o prezentare a contextului istoric, din punctul său de vedere, al conflictului transnistrean. Acesta a declarat că autoritățile moldovenești sunt „separatiste” pentru că s-au rupt de Uniunea Sovietică și Republica Sovietică Socialistă Moldovenescă.
„În ceea ce privește separatismul, despre cine din noi este separatist. Voi sunteți separatiști. Conducerea Moldovei este separatistă. Ați distrus Republica Sovietică Socialistă Moldovenescă comună, împărțind-o în două entități: actuala Moldovă – Basarabia istorică – și actuală Transnistrie – Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească istorică. (…) Poporul Transnistriei se află în afara cadrului legal al Republicii Moldova”, a spus el.
„Sunteți lideri slabi”
Referindu-se la anularea privilegiilor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, Krasnoselski a spus că, în acest fel, Chișinăul dăunează nu autorităților, ci oamenilor care locuiesc în stânga Nistrul, inclusiv cetățenilor moldoveni.
„Nu este o mișcare puternică, ci una slabă. Sunteți lideri slabi. (…) Manifestarea puterii se face prin conversație, dialog. Iar ceea ce ați făcut dvs. este o cale spre nicăieri, spre nimic. Relații goale, conversații goale, sunt o cale de escaladarea tensiunii. Nu autoritățile au de suferit de pe urma acțiunilor dvs. Oamenii care locuiesc aici, cetățeni din Moldova, Rusia, Ucraina și alte state – cei care poate chiar v-au votat cândva – suferă din cauza acțiunilor dvs. (…) Iar impunerea restricțiilor în mod perfid, fără avertisment, este o lovitură pentru întreaga populație din Transnistria”, a menționat acesta.
Totodată, Krasnoselski, care este un susținător al lui liderului rus Vladimir Putin – persoana care a declanșat invazia brutală asupra Ucrainei – le-a reproșat autorităților de la Chișinău că problemele se rezolvă „prin negocieri, nu agresiune”.
De asemenea, Krasnoselski a subliniat că Uniunea Europeană, la care Republica Moldova aspiră să adere, „declară întotdeauna valorile umane: drepturile omului, dreptul la libertate, dreptul la antreprenoriat”.
„Europa a fost cea care a dat Transnistriei dreptul, prin programul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), de a desfășura activități economice externe cu Uniunea Europeană, și le mulțumesc pentru asta. Și ce ați făcut dvs.? Ați făcut tot ce ați putut pentru a pune obstacole în calea acestor decizii”, a declarat el.
Îndemn pentru Chișinău
Pe final, liderul nerecunoscut de la Tiraspol a venit și cu un îndemn pentru autoritățile de la Chișinău.
„Solicit autorităților moldovenești să-și vină în fire și să lase calea agresiunii și să se îndrepte spre calea negocierilor normale, pașnice și pozitive, ceea ce vă îndemn în mod constant să faceți. Poate că într-o zi mă veți auzi”, a conchis acesta.
Precizăm că începând cu 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană vor achita toate plățile aferente pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova. Totodată, pentru importul bunurilor în regiune, se va ține cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.
Noua măsură a fost criticată de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, inclusiv de Krasnoselski.