Internaţional

Kremlinul comentează situația actuală din Transnistria. Peskov: „Monitorizăm îndeaproape evoluția”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a vorbit în timpul unui briefing cum reacționează Kremlinul la situația actuală privind regiunea transnistreană. Peskov a precizat că Moscova este „pe deplin conștientă de ce provocări este capabil Occidentul, iar prin urmare, monitorizează îndeaproape evoluția situației”, notează sursa.

„Situația din Transnistria este subiectul atenției deosebite și un motiv de îngrijorare. Situația neliniștită este provocata din exterior. Știm cum oponenții noștri de la Kiev și din țările europene sunt capabili de diverse tipuri de provocări. Suntem conștienți”, a explicat Peskov.

În dimineața de 23 februarie, cu o zi înainte de împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către trupele militare ruse ale lui Vladimir Putin, Ministerul rus al Apărării a declarat că autoritățile de la Kiev pregătesc o provocare militară în regiunea transnistreană. Potrivit autorităților de la Kremlin, în următoarele zile Ucraina ar putea încerca să intre în Transnistria. Chișinăul a venit cu o reacție și a îndemnat oamenii la calm. 

Iar în dimineața de 24 februarie, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că Forțele Armate vor răspunde în mod adecvat la provocările regimului de la Kiev în Transnistria, dacă acestea vor avea loc.

Ulterior, cu reacție venise și MAEIE, care precizase că declarațiile Rusiei sunt nefondate, făcute cu scopul de manipulare a opiniei publice.

„Situația de securitate în regiune este stabilă. Reiterăm poziția autorităților moldovenești privind reglementarea exclusiv pașnică a conflictului transnistrean în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute internațional. În acest context considerăm drept provocatoare declarația de astăzi a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și reiterăm necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”, se menționează într-un comunicat de presă al MAEIE. 

#Kremlin #Peskov #Transnistria

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button