Război în Ucraina

Kremlinul continuă teroarea aeriană asupra Ucrainei, distrugând sectorul energetic. Repetiție a atacurilor asupra sistemului energetic european?

În noaptea de 29 martie, Rusia a atacat din nou regiuni din Ucraina cu diferite tipuri de arme, lansând un puternic atac aerian și cu rachete asupra instalațiilor din sectorul energetic și al combustibililor. Forțele aerospațiale ruse (VKS) au folosit aproximativ 60 de drone și 39 de rachete de diferite tipuri (3 aerobalistice Kinzhal, 2 balistice Iskander-M, 9 avioane ghidate Kh-59, 25 de rachete de croazieră).

Exploziile au avut loc în Dnipro și în oblastul Dnipro, Cherkasy, Kiev, Khmelnytskyi, Ivano-Frankivsk, Cernăuți și în oblastul Lviv. Bombardamentele rusești au avariat centrale termice și hidroelectrice din regiunile centrale și vestice ale Ucrainei.

După următoarea realegere a lui Putin, Rusia a distrus în mod sistematic complexul energetic al Ucrainei: substații, centrale termice și baraje. Scopul Kremlinului este de a distruge sectorul energetic ucrainean și apoi industria, făcând teritoriul Ucrainei de nelocuit pentru un număr mare de oameni. Astfel, începând cu 22 martie, Rusia desfășoară zilnic atacuri puternice asupra sistemului energetic ucrainean și asupra populației civile. În cursul bombardamentelor masive țintite asupra infrastructurii ucrainene, forțele ruse au reușit să distrugă (cel puțin temporar) cantități colosale de capacitate de generare și distribuție (până la 50 %).

O serie de așezări, inclusiv orașe cu milioane de locuitori (Harkov, Odesa), s-au aflat în pană de curent sau în lipsă extremă de energie electrică (cel puțin pentru o perioadă de timp). Pagubele provocate rețelei electrice sunt estimate la cel puțin 100 de milioane de euro.

Atacul de peste noapte asupra Ucrainei a fost atât de masiv încât Polonia și-a trimis în aer avioanele militare, la ieșiri participând și avioane din alte țări NATO. Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze a declarat: “În această noapte a existat o activitate a aviației rusești cu rază lungă de acțiune, care este legată de lovituri cu rachete asupra unor obiecte situate pe teritoriul Ucrainei.

Au fost luate toate procedurile necesare pentru a asigura siguranța spațiului aerian polonez”. În plus, fragmente de drone au fost găsite pe teritoriul României după un atac rusesc de amploare asupra Ucrainei. Locuitorii locali au auzit “sunete ciudate” și au împărtășit imagini care arată cum drona cade din cer.

Politicienii și experții europeni susțin din ce în ce mai des că Rusia ar putea ataca țările NATO în viitorul apropiat. În special, premierul polonez Donald Tusk a declarat că este deja timp de prerăzboi. “Ceea ce este cel mai alarmant acum este că literalmente orice scenariu este posibil. Nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situație din 1945. Știu că sună zdrobitor, mai ales pentru persoanele din generația tânără, dar trebuie să ne obișnuim moral cu noua eră. Suntem în vremuri de dinainte de război. Nu exagerez. Este din ce în ce mai evident pe zi ce trece”.”

24.02.2022 Putin a declanșat un război de cucerire care s-ar putea transforma într-un al treilea război mondial dacă luptele se extind în țările UE și NATO.

Putin vrea să provoace un colaps energetic în Ucraina, a cărui consecință va fi cel mai mare val de refugiați care va călători în Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit diferitelor estimări, numărul acestora ar putea fi cuprins între 5 și 10 milioane de persoane.

Loviturile asupra sectorului energetic ucrainean sunt o repetiție pentru atacurile asupra sistemului energetic european. Rachetele rusești sunt capabile să atingă Germania și Franța, iar țările învecinate cu Rusia s-au dovedit extrem de vulnerabile în fața forțelor aeriene ale Kremlinului.

Impunitatea lui Putin îl încurajează să comită și alte crime de război care ar putea depăși granițele Ucrainei. Regândirea imediată a amenințării rusești și creșterea ajutorului acordat Ucrainei este o chestiune de supraviețuire atât pentru țările europene, cât și pentru cele din NATO. Livrările suplimentare de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă vor ajuta la protejarea industriei energetice ucrainene, iar avioanele de luptă moderne vor ține bombardierele rusești la o distanță sigură. Livrările oportune și suficiente de proiectile de artilerie pentru forțele armate ucrainene vor ajuta la menținerea liniei frontului și vor împiedica Rusia să deschidă un al doilea front împotriva Europei și a întregii lumi civilizate.

#Ucraina #atac_aerian #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button