Oazu Nantoi, deputat în Parlamentul Moldovei și expert în problemele conflictului transnistrean, a declarat în cadrul proiectului „Oameni de bună voință” al canalului FREEДОМ că „acum plănile Kremlinului sunt cele mai agresive față de Moldova”. Potrivit acestuia, planurile Moscovei au devenit mai agresive după începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina din februarie 2022, întrucât înainte de acest moment, Rusia spera să rezolve conflictul din Transnistria în favoarea sa, transmite sursa.
Nantoi explică că Rusia intenționa „să impună o soluție de conflict care să transforme Moldova într-un stat de păpușă sub controlul Kremlinului, cu o prezență rusă garantată”. După acordurile de la Minsk referitoare la conflictul din Donbas, Kremlinul a încercat să impună o soluție similară în Moldova, prin intermediul agentului său, Igor Dodon. Totuși, schimbările politice din Moldova și orientarea rapidă către Uniunea Europeană au determinat Kremlinul să recunoască riscul pierderii Moldovei și să renunțe la strategia de control prin conflictul transnistrean.
În prezent, Moldova se confruntă cu proiecte politice pro-ruse, precum blocul „Pobeda”, care organizează întâlniri la Moscova. „Kremlinul încearcă să utilizeze autonomia Găgăuză pentru a destabiliza situația în țară. Kremlinul nu joacă în mod tradițional la negocieri, ci mizează pe un plan de lovitură de stat”, explică Nantoi. El subliniază că o treime din populația Moldovei sprijină poziția Kremlinului în ceea ce privește agresiunea împotriva Ucrainei, ceea ce necesită o mobilizare și o explicație constantă a situației pentru a menține stabilitatea.
Nantoie adaugă că „dacă Ucraina nu ar fi rezistat în februarie 2022, Moldova ar fi fost următoarea țintă a Kremlinului”. După eșecul blitzkrieg-ului lui Putin, Moldova a fost menționată din nou în discuțiile de la Kremlin, iar acum Rusia a adoptat o strategie de război de uzură.
Reamintind că Moldova are o frontieră comună de 1.222 km cu Ucraina și este un punct de trecere important pentru proiectele de infrastructură, mai ales în contextul blocadei portuare a Ucrainei la Marea Neagră, Nantoi subliniază că Moldova este și vecină cu România, un membru NATO și al Uniunii Europene. „Dacă Kremlinul ar reuși să provoace haos în Moldova și să organizeze o lovitură de stat, ar fi un avantaj semnificativ pentru Putin. De aceea, trebuie să mobilizăm toate resursele pentru a păstra stabilitatea și a garanta dreptul cetățenilor de a vota liber la alegerile din 20 octombrie”, a concluzionat deputatul.