Analize și opinii

Kremlinul pregătește atacuri teroriste în Belarus: motivele au devenit cunoscute

Moscova intenționează să comite atacuri teroriste în Belarus în viitorul apropiat și să dea vina pe voluntarii belaruși care luptă de partea Ucrainei. Astfel, Kremlinul intenționează să atingă mai multe obiective, primul dintre acestea fiind creșterea rezonanței după atacul terorist din regiunea Moscovei și obținerea de noi „temeiuri” pentru acuzarea Ucrainei de terorism, transmite sursa.

În plus, Moscova nu și-a pierdut speranța de a trage Belarus într-un război cu Ucraina, „trăgând” astfel o parte din trupele ucrainene de la sud și est la granițele de nord ale țării. Institutul Robert Lansing raportează acest lucru cu referire la informații privilegiate primite de la unul dintre serviciile europene de informații .

„Potrivit unui reprezentant al serviciilor de informații europene, Kremlinul lucrează acum la organizarea de atacuri teroriste pe pământul Belarus pentru a da vina pe regimentul Kalinovsky, o unitate anti-Lukașenko care luptă împotriva Rusiei împreună cu trupele ucrainene. Astfel, Kremlinul intenționează să să crească efectul public al împușcăturii în masă de la Primăria Crocus”, precum și să inventeze un alt motiv pentru a acuza Ucraina de terorism, sprijinirea rețelelor teroriste și a grupurilor radicale”, se menționează în comunicatul RLI.

Moscova a ales voluntari din Belarus din regimentul Kalinovsky pentru a juca „rolul” teroriştilor dintr-un motiv: prin discreditarea acestei unităţi, Kremlinul se aşteaptă să se apropie de îndeplinirea unui alt obiectiv de lungă durată: să tragă direct Belarusul în războiul împotriva Ucrainei. RLI suspectează că declarațiile dictatorului belarus Alexandru Lukașenko că „Belarus se pregătește de război”, trupele belaruse fac exerciții și echipamente suplimentare sunt livrate unităților militare ar putea să nu fie, de asemenea, întâmplătoare.

În același timp, participarea trupelor belaruse la un război direct împotriva Ucrainei este necesară pentru Kremlin, nu pentru că trupele lui Lukașenko se disting printr-un fel de pregătire sporită pentru luptă. Dimpotrivă, analiștii RLI evaluează potențialul de luptă al Forțelor Armate ale Republicii Belarus ca fiind destul de scăzut.

Kremlinul are nevoie de bieloruși ca participanți la războiul împotriva Ucrainei ca o manevră de diversiune: scopul lor este să întârzie forțele ucrainene înainte de începerea ofensivei planificate la Moscova.

„Implicarea Belarusului în război ar crea centre locale de operațiuni de luptă de-a lungul graniței ucrainene-belaruse, ceea ce ar forța Kievul să își retragă o parte din forțele de rezervă din zona de luptă până la granița cu Belarus. Drept urmare, rușii ar manevra o parte. a trupelor lor în direcțiile Harkov sau Sumy. Acest scenariu confirmă avertismentul că Rusia pregătește un atac asupra Harkov și Kiev”, spun analiștii.

Un „bonus” suplimentar în cazul unei astfel de evoluții a evenimentelor de la Kremlin poate fi oportunitatea de a învinovăți Statele Unite, a căror asistență militară pentru Ucraina a ajuns aproape la nimic, pentru „căderea Kievului” și de a face paralele cu retragerea coaliției occidentale din Afganistan. Scopul final al acestor acuzații este acela de a arăta Statele Unite ca un stat care nu mai este capabil să rămână garantul securității europene.

Un alt scop al manevrelor menționate este „a face presiune” asupra lui Lukașenko, care, în ciuda documentelor privind un „stat de uniune” semnate cu Federația Rusă, continuă de fapt să reziste renunțării complete la suveranitate de către Belarus în favoarea Rusiei. Este posibil ca dictatorul rus Vladimir Putin să-și sacrifice vechiul „tovarăș de arme” atunci când va implementa acest plan.

„Scenariul răsturnării lui Lukașenko devine mai probabil, având în vedere lipsa perspectivelor vizibile pentru noi progrese ale Rusiei pe câmpurile de luptă ucrainene și tranziția la războiul de tranșee, care se desfășoară din mai 2023. Analiștii RLI în ultimii doi ani au subliniat factorii care sugerează că Rusia „se pregătește să absoarbă Belarus și să aducă la putere un regim marionetă. La rândul său, acest lucru îi va oferi lui Putin o gamă întreagă de noi oportunități, inclusiv recrutarea totală a bărbaților din Belarus despre care am avertizat-o în mai anul trecut”, articol notat.

În același timp, Lukașenko, cu declarațiile sale recente, a făcut, fără să vrea, scenariul cu răsturnarea sa mai realist. Retorica sa recentă contrazice narațiunile Kremlinului, spun analiștii, citând ca exemplu declarația recentă a lui Lukașenko conform căreia teroriștii Crocus au încercat să evadeze nu în Ucraina, așa cum a convins Putin, ci în Belarus.

De aceea, RLI nu exclude ca atacurile planificate de Kremlin să vizeze, printre altele, conducerea politică a Belarusului, despre care Moscova speră că îi va fi mult mai ușor să forțeze Minskul să intre în război împotriva Ucrainei.

Să ne amintim că în ajunul zilei de 2 aprilie, autoproclamatul președinte Alexander Lukașenko a spus că Belarus se pregătește de război, dar „de dragul păcii ” . El a asigurat că țara efectuează pregătirea necesară a unităților relevante, iar forțelor armate sunt furnizate diferite tipuri de arme și echipamente.

De asemenea, sa raportat că Belarus începe exerciții militare în apropierea graniței cu Polonia, Lituania și Ucraina.

#Kremlin #Belarus #Putin

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button