Societate

Lege publicată în Monitorul Oficial: În Moldova a fost interzisă publicitatea jocurilor de noroc, loteriilor și pariurilor

Începând cu 1 ianuarie 2022, publicitatea la jocurile de noroc, inclusiv loterii și pariuri la competițiile și evenimentele sportive, va fi interzisă sub orice formă. Legea nr. 195 din 25 noiembrie 2021 pentru modificarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial ce stabilește interdicția respectivă.

Astfel, se interzic acțiunile publicitare pentru promovarea jocurilor de noroc și a altor activități din domeniul jocurilor de noroc, inclusiv publicitatea la radio și televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice și video, prin internet, cu utilizarea rețelelor telefonice și telegrafice, publicitatea exterioară și cea din interiorul spațiilor publice, în special cea din spațiile de vânzare angro şi cu amănuntul, publicitatea în localurile în care se prestează servicii, publicitatea în/sau pe mijloacele de transport și cea prin intermediul trimiterilor poștale.

Legea va permite doar publicitatea promoțională pentru promovarea jocurilor de noroc în incinta sediului principal al agentului economic autorizat prin lege să organizeze, să desfășoare și să exploateze jocurile de noroc, precum și distribuția materialelor promoționale destinate exclusiv participanților la jocurile de noroc.

În același timp, se interzice agenților economici care organizează jocurile de noroc inițierea sau participarea la activități de sponsorizare sau de filantropie în urma cărora numele acestuia poate deveni vizibil.

Legea publicată vine cu completări și în Codul contravențional, fiind stabilit cuantumul sancțiunilor în cazul încălcării prevederilor privind interzicerea publicității la jocurile de noroc și a implicării în acțiuni de sponsorizare: de 60 la 120 UC pentru persoanele fizice, de la 120 la 180 UC – persoanei cu funcție de răspundere și de la 200 la 300 de UC – în cazul persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Zilnic în Moldova se vând 1,3 milioane de bilete de loterie.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, care este și autorul acestui proiect de lege, a venit cu câteva recomandări pentru cetățeni în cazul în care au sesizat încălcări în acest sens:

  • Dacă observi orice încălcare a legii, sună la poliție. Pur și simplu pune statul la treabă. Poliția e obligată să constate încălcarea și să îi amendeze pe cei responsabili.
  • Fă o fotografie și trimite-o pe mail la ceb@parlament.md. Noi în comisie suntem responsabili de controlul asupra implementării acestei legi. O să ne ajute foarte mult.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button