Internaţional

Lituania s-a alăturat operațiunii NATO Brilliant Shield

Nava lituaniană de contramăsuri pentru mine Skalvis și saptatorii marinei portugheze pleacă marți pentru a participa la operațiunea NATO Brilliant Shield.

Acest lucru a fost raportat de „European Pravda” cu referire la BNS.

Nava lituaniană, care a părăsit portul Klaipeda, se va alătura primului grup de nave NATO rezistente la mine pentru o perioadă de cinci luni.

Forțele Armate Lituaniene au menționat că, pentru prima dată în istoria Marinei Lituaniei, o echipă de șase sapatori de la un aliat străin, Portugalia, se va afla pe o navă de apărare împotriva minei.

Aceștia vor lucra împreună cu marinarii lituanieni până în octombrie, când portughezii vor fi înlocuiți cu sapatori lituanieni.

De anul trecut, Grupul de Rezervă al Navelor de Contramăsuri al Minelor NATO participă la operațiunea pe termen lung a NATO Brilliant Shield.

Printre obiectivele operațiunii se numără consolidarea flancului estic al Alianței Nord-Atlantice cu forțe navale suplimentare, capacități de supraveghere maritimă și de apărare aeriană.

Operațiunea se desfășoară în Marea Baltică și Marea Nordului, în largul insulelor Norvegiei, Marii Britanii și Irlandei.

Ieri, în orașul leton Liepaja a început exercițiul militar anual NATO pentru scafandri DIVEX 24, în cadrul căruia aceștia își îmbunătățesc cunoștințele despre curățarea munițiilor neexplodate din mediul marin.

Înainte de aceasta, a devenit cunoscut faptul că țările din așa-numitul Triunghi Weimar – Germania, Polonia și Franța – au convenit să organizeze exerciții militare comune pe teritoriul polonez în 2025.

#NATO #Lituania #operațiune

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button