Furnizarea de avioane de luptă americane F-16 către Ucraina, solicitată de mult de Kiev, este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra cursului ofensivei ucrainene, au spus Franz-Stefan Gady, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice, și Michael Kofman, care a vizitat Ucraina, transmite sursa.
Într-un articol publicat de The Economist, experții și-au exprimat opinia că principala problemă a Forțelor Armate ale Ucrainei este lipsa de experiență în desfășurarea operațiunilor de armament combinat la scară largă, în care este necesară coordonarea acțiunilor diferitelor ramuri ale forte armate. În același timp, analiștii cred că armata ucraineană va dura ani de zile să învețe cum să folosească eficient aeronavele americane în astfel de operațiuni.
În plus, experții au remarcat că furnizarea de aeronave în sine nu garantează superioritatea aeriană față de Ucraina, inclusiv datorită rețelei dezvoltate de sisteme de apărare aeriană rusească și superiorității numerice a aviației ruse.
În concluzie, analiștii au subliniat că ofensiva ucraineană este departe de a fi încheiată. „Victoria Ucrainei nu va fi asigurată de nicio abilitate sau armă, ci de utilizarea efectivă a forței, o pregătire mai bună și sprijinul continuu din partea Occidentului”.
De la începutul anului 2023, autoritățile ucrainene le-au cerut activ aliaților occidentali să înceapă să aprovizioneze Ucrainei cu avioane de luptă moderne, inclusiv cu F-16 americane. În iulie, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că Ucraina va primi probabil aeronava înainte de sfârșitul anului.