InternaţionalRăzboi în Ucraina

Moscova a planificat mitinguri în Europa, cu scopul de a stimula sentimentul pro-rusesc

În ajunul Conferinței de Securitate de la München, care începe pe 18 februarie, Federația Rusă* a planificat mitinguri în țările europene pentru a promova sentimente pro-ruse și a provoca tulburări populare în legătură cu sancțiunile împotriva Rusiei și cu ajutorul militar acordat Ucrainei.

Incapacitatea Kremlinului de a influența politic procesul de luare a deciziilor în cadrul NATO duce la încercări de a organiza mitinguri de „solidaritate”, concepute după modelul celor organizate de Moscova comunistă în timpul Războiului Rece.

În ajunul Conferinței de Securitate de la München, care începe pe 18 februarie, Federația Rusă* a planificat acțiuni în țările europene pentru a promova sentimentele pro-ruse și a provoca tulburări populare în legătură cu sancțiunile împotriva Rusiei și cu ajutorul militar acordat Ucrainei.

Acest lucru a fost raportat de analiștii Institutului Robert Lansing (RLI).

Evident, conform planului operațional al Moscovei, astfel de acțiuni ar trebui să ridice anumite îndoieli în rândul populației cu privire la unitatea Occidentului în problema contracarării agresiunii armate a Rusiei.

„Incapacitatea Kremlinului de a influența politic procesul decizional în cadrul NATO conduce la încercări de a organiza mitinguri demonstrative de „solidaritate”, concepute după modelul celor organizate de Moscova comunistă în timpul Războiului Rece”, spun experții.

Surse de la Moscova subliniază că există o tendință de a organiza demonstrații și pichetări în apropierea bazelor militare americane, ca parte a eforturilor în curs de organizare a mitingurilor pro-ruse.

„O altă opțiune este de a aduna mulțimile în apropierea altor infrastructuri militare ale aliaților NATO unde sunt antrenați soldații ucraineni”, se arată în raport.

Analiștii spun că aceste tipuri de operațiuni ale Kremlinului oferă o oportunitate unică de a demasca agenții ruși și organizațiile afiliate.

În plus față de acțiunile planificate pentru luna februarie în Marea Britanie, potrivit RLI, serviciile de securitate rusești vor organiza evenimente similare în Portugalia, între 16 și 18 februarie. Organizatorul este „Consiliul Portughez pentru Pace și Cooperare”, o organizație succesoare a Mișcării pro-comuniste pentru Pace din Portugalia. Liderul său, Maria Ilda da Costa Figueiredo, este membru al Comitetului Central al „Partidului Comunist din Portugalia” încă din perioada sovietică.

„Organizatorii mitingurilor vor cere încetarea ostilităților din Ucraina, reluarea dialogului politic direct cu Moscova, respingerea politicilor de sancțiuni și vor cere, de asemenea, ca guvernul portughez să înceteze acordarea de ajutor militar Ucrainei etc.”, susține RLI.

Pe 18 februarie, la München, Germania, este planificată o demonstrație sub sloganul „Negocieri în loc de împușcături”. Acesta va fi organizat de Inițiativa publică împotriva Conferinței de securitate a NATO.

Potrivit analiștilor RLI, la evenimente vor participa activiști pro-ruși care au călătorit în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia sau au participat la acțiuni de propagandă în Rusia în calitate de jurnaliști sau membri ai unor ONG-uri. Potrivit analiștilor, o serie de „evenimente” din Germania sunt susținute direct de partidul politic populist de dreapta Alternativa pentru Germania. Reprezentanții săi sunt suspectați că au primit sprijin financiar din partea Rusiei, că au cooperat activ cu diplomații ruși din Germania și că sunt membri ai unor organizații străine pro-ruse.

De asemenea, s-a raportat că la 26 februarie, la ora 12:00 (ora locală), este planificat un miting la baza NATO din Ramstein, sub sloganul „Să oprim exportul de arme NATO în Ucraina pentru a preveni cel de-al treilea război mondial”.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button