Război în Ucraina

Liza, fetița ucisă în atacul de la Vinița, s-a filmat în videoclipul Olenei Zelenska

Liza Dmitrieva, în vârstă de patru ani, este unul dintre cei trei copii care au fost uciși în bombardamentul de joi de la Vinița, pe o stradă aglomerată dintr-un oraș care scăpase relativ neatins de război.

Mama ei a supraviețuit exploziei, dar are cu răni grave. Ultimele ore din viața micuței au fost surprinse în câteva fotografii care au fost rezumate într-un reportaj The Guardian. Viața și moartea Lizei Dmitrieva reprezintă simbolul unui conflict în care sfârșitul vine adesea fără avertisment, din cer, transmite sursa.

Momentul exploziei uneia dintre rachetele rusești care au lovit joi orașul ucrainean Vinița a fost surprins de mai multe camere de supraveghere. Pe imaginile publicate de agenția TPYXA se vede cum oamenii se aruncă la pământ sau o iau la fugă în căutarea unui adăpost.

O serie de videoclipuri și fotografii postate pe rețelele sociale au surprins ultimele ore de viață ale Lizei, care a împlinit patru ani în martie, în plină invazie rusă a Ucrainei. Mama ei, Irina, și-a pierdut un picior în atacul care a fost condamnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, drept „un act de terorism deschis”.

Mama Lizei își dusese fiica într-un cărucior în culorile roz și negru la un centru de dezvoltare și educație dintr-un oraș despre care se credea că este departe de linia frontului, la patru ore de mers cu mașina spre vest de capitala Kiev.

În prima filmare, surprinsă la 9.38 dimineața, Liza poate fi văzută în timp ce își împinge căruciorul. Este îmbrăcată cu ciorăpei albi și are un top de blugi albastru. În păr avea o clamă albă în formă de fluture. Liza zâmbește spre mama ei care merge alături.

În alte cadre apare și Irina, îmbrăcată în alb și zâmbind timid. În altă fotografie, Liza poate fi văzută stând ghemuită lângă o masă joasă din centrul de educație în timp ce privește mai multe imagini în timpul unei ședințe de logopedie.

Cu puțin timp înainte de ora 11 dimineața, mama și fiica merg pe trotuar de-a lungul unei zone a pieței centrale Premehoy din Vinița. Trec prin zona Casei Ofițerilor din oraș, o clădire cu colonade din epoca sovietică, folosită acum ca centru cultural pentru concerte și spectacole.

Liza nu a ajuns niciodată acasă. Imediat după ora 11 dimineața, trei rachete au lovit în apropierea centrului cultural.

În mijlocul măcelului, mai multe imagini – pe care The Guardian nu le publică – o arată pe Liza moartă, în căruciorul ei răsturnat. În apropiere este un picior tăiat. Brațul unui soldat este vizibil în unele cadre întinzându-se spre cărucior. Fragmente mari de metal sunt în zonă, iar o coloană de fum dens umple cerul.

Liza a fost unul dintre cei trei copii uciși în atacul de pe strada aglomerată din  oraș. Mama ei a supraviețuit exploziei inițiale cu răni grave.

„Ira (Irina – n.r.) era aparent conștientă când a fost dusă la secția de terapie intensivă, dar Liza a murit pe loc. Nu pot spune mai multe. Este prea dificil.”, a povestit o prietenă a tinerei femei.

Olena Zelenska, soția președintelui Zelenskiy, a spus că a recunoscut-o pe fetiță dintr-un videoclip de Crăciun pe care l-a făcut pentru a marca sărbătorile.

„Astăzi am fost îngroziți să vedem o fotografie cu un cărucior pentru copii răsturnat în Vinița. Apoi, citind știrile, mi-am dat seama că o cunosc pe această fată”, a spus Zelenska într-o postare pe Twitter joi târziu. „Ne-am întâlnit în timp ce înregistram un videoclip pentru sărbătorile de Crăciun.”

În videoclipul, publicat alături de comentariile ei, Liza poate fi văzută pictând globuri de Crăciun alături de Prima Doamnă.

Rușii au bombardat joi, în mijlocul zilei, orașul Vinița din centrul Ucrainei. Două rachete Kalibr, lansate de pe un submarin rusesc din Marea Neagră, au lovit centrul orașului. Printre clădirile distruse se numără un centru comercial, blocuri de locuințe, dar și un centru medical.

#Liza_Dmitrieva #Olena_Zelenska #Vinița #fetița_ucisă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button