EconomiePolitică

Londra confiscă un teren de 60 de miliarde de dolari, deținut de Rusia

Înalta Curte din Anglia și Țara Galilor, în cadrul unui proces al acționarilor Yukos, a confiscat un teren deținut de guvernul Rusiei, în valoare de 60 miliarde de dolari. Terenul se află în prestigioasa zonă Kensington, din Londra. Kremlinul este pedepsit astfel pentru neachitarea costurilor foștilor acționari ai gigantului petrolier desființat după ce liderul său Mihail Hodorkovski, un opozant al lui Putin, a fost condamnat la opt ani de închisoare.

Potrivit unui extras de pe site-ul guvernului regatului, terenul a fost cumpărat de guvernul rus în 2006 pentru opt milioane 125.000 de lire sterline, transmite anticoruptie.md. 

Conform examinatorului irlandez, inițial s-a plănuit să se construiască acolo locuințe pentru angajații ambasadei de la Moscova și o școală pentru copiii lor. 

Proiectul unui complex rezidențial de elită comandat de Embassy Development, care potrivit proiectului Open Sanctions, este o bancă offshore VTB înregistrată pe insula Jersey, a fost publicat de biroul de arhitectură Aukett Swanke. 

Și, deși au solicitat autorizație de construire în 2014, lucrările acolo nu au început niciodată, iar șantierul este împrejmuit.

Decizia de arestare a terenului a fost luată de Curtea de la Londra pe 23 ianuarie și a intrat în vigoare la 31 ianuarie, precizează publicatia Telegraph.

Yukos Oil Company a fost o vestită companie de petrol și gaze cu sediul în Moscova, Rusia. Yukos a fost achiziționat de la guvernul rus de către Banca Menatep a oligarhului rus Mihail Hodorkovski în timpul controversatelor licitații de „împrumuturi pentru acțiuni” de la mijlocul anilor 1990. Devenit un opozant al lui Putin și un potențial candidat la președinția Rusiei, Hodorkovski a fost arenstat în 2003 și condamnat la opt ani de închisoare, pe care i-a ispășit în Rusia. 

Analiștii internaționali remarcă anume din acea perioadă ascensiunea la putere a lui Vladimir Putin. Atunci oficialitățile ruse au confiscat o parte din activele companiei Yukos. Foștii acționari ai companiei până în prezent încearcă să le restituie în procese de judecată internaționale.      

#Londra #teren #confiscare #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button