Societate

Lucrări de rabilitare a Circului de Stat din Chișinău. Când vor începe și ce prevede proiectul

Clădirea Circului se anunță a fi un nou punct de atracție pentru chișinăuieni, iar asta pentru că în primăvara anului 2022, când temperaturile vor fi mai prielnice, vor începe lucrările de reabilitare capitală a edificiului. Pentru faza 1, lucrările vor începe cu demontare și schimbarea capitală a acoperișului, schimbarea ferestrelor și instalarea unui sistem modern de scurgere a apei. Sursă.

„Cu părere de rău, bani avem doar pentru faza 1. Încă nu avem o sumă fixă, dar suntem conștienți că pentru reparația totală suma va fi mult mai mare decât pentru faza 1.  În paralel, acum merge elaborarea documentației de proiect detaliate și doar după aceasta vom cunoaște care este suma totală pentru reparația capitală”, a declarat Andrei Vasilachi, manager de proiect, PNUD Moldova.

Condițiile care au stat la baza construcției clădirii au fost cele de a asigura multifuncționalitatea edificiului. Respectiv, arena mare a Circului va fi adaptată și pentru o altă serie de activități. Prin urmare, și alte elemente vin să valorifice edificiul, unul dintre acestea este construcția unei terase panoramice pe acoperișul Circului.

„În documentația de proiect vor fi prevăzute și ascensoare pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilități, deoarece edificiul care a fost proiectat în perioada sovietică nu le avea. Mai sunt și alte elemente care vor asigura funcționalitatea clădirii, dar ele vor apărea în etapele următoare”, a mai spus Andrei Vasilachi.

Pentru prima etapă au fost identificați 1,8 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Din acești bani au fost deja efectuate lucrările de expertiză și documentația de proiect. Estimativ, restul de 1,5 milioane de euro vor fi folosiți pentru lucrările propriu-zise.

Renovarea capitală a Circului se va face cu fonduri din cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

De menționat este monumentul Circului din Chișinău a fost construit în perioada anilor 1973-1981. Clădirea a fost închisă pentru renovare în octombrie 2004.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button