Internaţional

Lukașenko: Belarus este gata să găzduiască pe teritoriul său „arme nucleare”

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, aliat al Moscovei, a declarat joi că ţara sa este gata să găzduiască pe teritoriul său „arme nucleare” în caz de ameninţare din partea Occidentului, în plină criză asupra Ucrainei.

„Dacă va fi necesar (…) vom desfăşura nu doar arme nucleare, ci şi arme supernucleare, arme promiţătoare, pentru a ne apăra teritoriul”, a declarat Lukaşenko, citat de mass-media belaruse.

Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă vor fi luate „măsuri stupide” de către „rivalii şi adversarii” Republicii Belarus, a subliniat Lukaşenko. „Dacă nu vor exista ameninţări din partea unor state neprietenoase faţă de Belarus, nu va fi nevoie de arme nucleare aici timp de o sută de ani”, a adăugat el.

După destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, Belarus, la fel ca alte foste republici sovietice, a renunţat la armele nucleare desfăşurate pe teritoriul său la presiunile SUA şi a acceptat să le restituie Rusiei, transmite sursa

Constituţia belarusă prevedea ca ţara să rămână o „zonă fără arme nucleare”. Cu toate acestea, articolul respectiv a fost înlocuit într-o nouă versiune a Constituţiei propusă de Lukaşenko şi asupra căreia belaruşii vor trebui să se pronunţe în cadrul unui referendum pe 27 februarie. Acest articol ar urma să fie înlocuit prin altul care „exclude o agresiune militară de pe teritoriul” belarus.

SUA şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu această reformă a Constituţiei belaruse, care ar putea permite o desfăşurare de arme nucleare ruse în Belarus, ţară ce se învecinează cu Ucraina şi Polonia.

De asemenea, Lukaşenko a spus joi că Republica Belarus ar putea păstra o parte dintre echipamentele militare aduse de Rusia pentru exerciţiile comune încă în curs. Preşedintele belarus a adăugat că intenţionează să discute cu privire la acest subiect cu Moscova, potrivit agenţiei de presă Belta, preluată de Reuters.

Doar cu o zi mai devreme, miercuri, şeful diplomaţiei belaruse, Vladimir Makei, susţinea că „niciun singur soldat, niciun singur echipament rus nu va rămâne pe teritoriul Belarus după manevrele militare cu Rusia”, programate să se încheie pe 20 februarie.

În fine, Lukaşenko a mai declarat că Belarusul ia în calcul achiziţionarea mai multor sisteme ruseşti de rachete antiaeriene pe care să le amplaseze în apropierea capitalei Minsk.

Moscova a negat în repetate rânduri că ar planifica vreo incursiune în Ucraina şi susţine că trupele sale vor părăsi teritoriul belarus, care se învecinează cu cel ucrainean, odată exerciţiile militare încheiate.

Rusia a desfăşurat de la sfârşitul lui 2021 zeci de mii de soldaţi lângă frontiera ucraineană, provocând cea mai gravă criză cu Occidentul de la sfârşitul Războiului Rece.

#Lukașenko #arme_nucleare #SUA #Ucraina #Belarus

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button