Din cauza războiului și sancțiunilor, în Rusia prețurile rechizitelor școlare au crescut. În 20 de regiuni rusești, costul pregătirilor pentru școală depășește venitul mediu lunar pe cap de locuitor al familiilor.
Din această cauză părinții sunt nevoiți să ia împrumuturi, se dezic de călătorii și fac economii, iar autoritățile le propun să meargă la război în Ucraina, să câștige bani pentru a pregăti copiii pentru școală.
„Din cauza inflației ridicate din Rusia, în 2022 prețurile la bunurile de primă necesitate au crescut. Din cauza sancțiunilor străine, multe întreprinderi au fost închise, iar oamenii au rămas fără locuri de muncă. Este din ce în ce mai dificil pentru părinți să-și pregătească copiii pentru școală”, așa începe petiția către președintele rus de la părinții care cer să li se plătească câte 10 mii de ruble (circa 3180 de lei) pentru a pregăti copiii pentru școală, așa cum a fost în 2021. Petiția a fost semnată de aproximativ o sută de mii de oameni, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.
În locul familiilor rusești, părinții școlarilor din teritoriile Ucrainei ocupate de armata rusă vor primi în acest an câte 10 000 de ruble.
Rușilor, în schimb, li se propune să meargă la război pentru a-și pregăti copiii pentru școală.
De exemplu, șeful interimar al Mari El, Iuri Zaițev, a promis plăți suplimentare voluntarilor din această regiune care au plecat să lupte împotriva Ucrainei. Potrivit lui, familiile voluntarilor vor avea „ce să mănânce, cu ce să cumpere alimente, haine și să pregătească copiii pentru 1 septembrie”. Acum este dificil pentru locuitorii din Mari El să găsească bani pentru acest lucru: cu un venit mediu lunar de 21,3 mii de ruble (circa 6770 de lei) per membru de familie, tot ceea ce este necesar pentru școală va costa mai mult de 23 de mii de ruble (circa 7300 de lei).
Toate veniturile sunt cheltuite pentru pregătirea pentru școală
Înainte de începerea anului școlar, Rosstat (Serviciul Federal al F. Ruse de Statistică) a publicat date despre costul pregătirii unui elev de clasa întâi pentru școală. Potrivit agenției, în Rusia un set pentru un băiat costă în medie 22,3 mii de ruble (circa 7077 de lei), iar pentru o fată – 26,8 mii de ruble (circa 8500 de lei).
S-a dovedit că în 20 de regiuni rusești, o familie trebuie să cheltuiască mai mulți bani decât venitul ei lunar per membru pentru a cumpăra cele necesare pentru școală. De exemplu, un set pentru un elev în Tuva costă aproape 24 de mii de ruble (circa 7640 de lei), iar venitul lunar pe persoană este de 15,5 mii de ruble (circa 4933 de lei). Aceste 15,5 mii sunt, de obicei, cheltuite pentru cele mai necesare lucruri: alimente, haine, reparații, tratament, plată pentru locuință și servicii comunale, educație suplimentară pentru copii, economii pentru zilele negre. Nu este clar unde vor găsi oamenii încă 24 de mii pentru cheltuielile școlare.
Estimările Rosstat ale cheltuielilor școlare pot fi subestimate. De exemplu, în 2020 Centrul pentru Studiul Opiniei Publice a aflat că rușii cheltuie în medie 35 de mii de ruble (circa 11 140 de lei) pentru pregătirile școlare.
Potrivit Serviciului Check Index, costul pregătirii pentru școală în 2022 a crescut cu 20% față de anul trecut. La Moscova și Sankt Petersburg – cu 30%, potrivit sondajului Superjob. Părinții, însă, au spus pentru IStories că multe lucruri, în special hainele și caietele, s-au scumpit dublu sau chiar și mai mult. În același timp, salariile au rămas aceleași, iar unii chiar și-au pierdut locul de muncă din cauza sancțiunilor, așa că mulți au trebuit să ia împrumuturi pentru nevoile primordiale și să reducă alte cheltuieli.
Până la începerea anului școlar, numărul de cereri de credite de consum, în perioada 5 – 19 august, a crescut cu 20% față de aceeași perioadă din iulie.
„Majoritatea rușilor iau împrumuturi pentru a acoperi nevoile de bază. Motivul creșterii împrumuturilor în luna august poate fi scumpirea setului care include tot ce este necesar pentru școală”.
Între timp, Rusia cheltuie 21 de miliarde de ruble (circa 6,66 de miliarde de lei) pe zi pentru acțiunile militare împotriva Ucrainei. Cu banii cheltuiți în 18 zile de război, toți cei 15 milioane de elevi ruși ar fi putut fi pregătiți pentru școală.