Societate

Mai mulți comercianți de pește din Chișinău au rămas fără marfă și s-au ales cu amenzi

Au rămas fără marfă și s-au ales cu amenzi. Mai mulți comercianți din Chișinău au ajuns în vizorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) pentru transportarea și comercializarea peștelui viu fără acte de proveniența și autorizație sanitară – veterinară. În rezultat, peste 220kg de pește a fost retras din comerț, iar vânzătorii riscă amenzi și privarea dreptului de a activa în domeniu, transmite sursa.

În perioada 04-08 decembrie 2023, inspectorii ANSA au efectuat razii de combatere a transportării și comercializării ilicite a peștelui viu, în mai multe locații din municipiul Chișinău. Scopul a fost verificarea respectării cerințelor sanitare-veterinare în timpul transportului, precum și comercializării peștelui viu de specii interzise. În rezultatul controalelor efectuate s-au depistat următoarele încălcări:

– Transportarea peștelui viu cu unități de transport neautorizat, nedotat corespunzător;

– Transportarea peștelui viu fără acte de proveniență și fără certificat sanitar- veterinar;

– Practicarea activităților de transportare/comercializare a peștelui viu, fără a dispune de autorizație sanitară – veterinară;

Drept urmare, inspectorii ANSA au dispus retragerea din comerț a 223 de kilograme de pește viu, iar persoanele care se fac vinovate de aceste încălcări, urmează a fi sancționate conform Codului Contravențional al Republicii Moldova.

Astfel, persoanele fizice pot fi pasibile de amendă contravențională de la 60 la 90 de unități convenționale, iar persoanele juridice – de la 240 la 300 de unități convenționale cu privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate, pe un termen de la 3 luni la un an.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă consumatorilor să procurare pește viu doar din locuri autorizate și să solicite de la comercianți certificatul sanitar-veterinar, ce poate atesta proveniența și inofensivitatea produsului.

#comercianți#amenzi#alimente

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button