Politică

Maia Sandu are întrebări către Interpol în privința lui Vlad Plahotniuc

Președinta Maia Sandu consideră cel puțin ciudată lipsa de decizie a Biroului Internațional Interpol în privința lui Vladimir Plahotniuc. Potrivit sursei, organele de drept ale Republicii Moldova de câțiva ani solicită darea lui Plahotniuc în căutare internațională, însă Interpol nu oferă vreun răspuns.

„În cazul lui Plahotniuc, din ce cunoaștem noi, acesta se ascunde în Turcia. Aici am o întrebare sau găsesc mai ciudată poziția Interpolului, care, chiar dacă a fost solicitat deja de câțiva ani să-l pună în căutare internațională pe Plahotniuc, încă nu a făcut acest lucru. Plahotniuc este beneficiarul mai multor scheme de corupție, dar în special a fraudei bancare, în valoare de 12% din PIB.

Este ciudată această atitudine sau lipsa de decizie a Interpolului în raport cu Plahotniuc, dar știu că se lucrează și pe linie bilaterală, inclusiv, noi solicităm sprijinul țărilor în discuțiile pe care le avem”, a declarat Maia Sandu la un interviu pentru PRO TV București.

Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, când Guvernul Filip și-a anunțat demisia. Liderul PD de atunci scria că „are nevoie de timp pentru a-și securiza familia”, dar nu a mai revenit în țară.

Mai bine de un an, oligarhul fugar s-a aflat pe teritoriul Statelor Unite, unde a solicitat și azil politic, cerere respinsă însă de autoritățile acestui stat.

În pragul alegerilor prezidențiale din toamna lui 2020, Plahotniuc a părăsit SUA și a ajuns în Turcia.

Deși organele de drept ale Republicii Moldova a solicitat informații și extrădarea lui Plahotniuc, acestea au rămas deocamdată fără vreun răspuns. Plahotniuc se află, potrivit mai multor surse, în partea controlată de Turcia a Ciprului, zonă „unde nu te ajunge justiția”, după cum afirmă experții.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button