Societate

Maia Sandu: „ Se discută și cu Ucraina, și cu România și cu Comisia Europeană să vedem cum putem împăca interesele fermierilor din țară”

„R.Moldova s-a oferit să ajute Ucraina cu tranzitul cerealelor de la începutul războiului. Nu doar acum când au fost bombardate porturile de pe Dunăre. Este un subiect complicat. Încercăm să găsim o soluție”. Declarațiile au fost făcute de președinta Republicii Moldova Maia Sandu într-un interviu pentru RFI. Șefa statului a menționat că se poartă discuții cu Ucraina, și cu România, dar și cu Comisia Europeană, pentru vedea „cum se pot împăca interesele fermierilor R. Moldova, dar și să putem asigura acest tranzit de cereale din Ucraina”, notează sursa.

De la începutul războiului în Ucraina, Republica Moldova joacă un rol important în tranzitul cerealelor ucrainene. 

La Galați a avut loc recent o întâlnire cu reprezentanții României, Ucrainei, Moldovei, SUA, UE unde au fost căutate soluții pentru diversificarea rutelor alternative pentru exporturile de cereale pe care ferată, rutieră și maritimă.  

„Încercăm să găsim o soluție. Se discută și cu Ucraina, și cu România și cu Comisia Europeană să vedem cum putem împăca interesele fermierilor R. Moldova, dar și să putem asigura acest tranzit de cereale din Ucraina. Suntem obligați să ajutăm Ucraina. Ucraina ne asigură pacea astăzi. Noi vom face totul ca să găsim o soluție pe cât se poate de bună pentru ambele părți. Guvernul va continua discuțiile în acest format. Și evident una dintre soluții este să facem investiții rapide în infrastructura de transport, în infrastructura navală ca să creștem capacitatea, pentru această perioadă, dar și perioada de pace. Pentru că vrem să creștem exporturile noastre, vrem să ne dezvoltăm infrastructura și putem să facem acest lucru inclusiv cu resursele Uniunii Europene”, spune șefa statului la RFI.

Potrivit președintei, este și problema fermierilor din R.Moldova care nici până la aceste crize, provocate de război, nu aveau suficiente căi pentru export. „Trebuie să recunoaștem că, nici infrastructura feroviară și nici cea navală nu este suficient de dezvoltată în R.Moldova. Acum, cu aceste volume destul de mari care vin din Ucraina, situația s-a complicat”, a menționat Maia Sandu.

Iar în ceea ce privește revendicarea fermierilor moldoveni care insistă pe interzicerea importurilor de cereale din Ucraina și amenință cu reluarea protestelor în centrul Capitalei, șefa statului a reiterat că „trebuie să ajutăm Ucraina. Este datoria noastră. Pe de altă parte, Guvernul a întreprins acțiuni pentru a susține producătorii moldoveni. Evident, vom face în continuare eforturi pentru ca să ajutăm fermierii, ținând cont de resursele pe care le avem. E nevoie să susținem și alte domenii. Mai multe sectoare din economie sunt afectate de război. Trebuie să ne asigurăm că susținerea statului este distribuită echitabil”, a precizat Sandu.

În context, șefa statului a declarat că atât timp cât războiul continuă în Ucraina, atât timp există riscuri la adresa R. Moldova. În același timp, R.Moldova are o colaborare strânsă cu România, Statele Unite ale Americii, cu state membre ale NATO care „ne ajută să ne consolidăm sistemul de apărare și evident contăm pe susținere lor în situații complicate. Pentru moment, cetățenii R.Moldova sunt în siguranță”. 

„Noi ne bucurăm în continuare de pace și datorăm pacea și securitatea în mare parte Ucrainei curajului poporului ucrainean, armatei ucrainene. Le suntem recunoscători pentru această pace”, a subliniat președinta R.Moldova, Maia Sandu.

#cereale #criză #fermieri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button