Politică

Maia Sandu: Șeful mercenarilor Wagner plănuia o lovitură de stat în Moldova

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că Grupul Wagner se află în spatele unei tentative de lovitură de stat zădărnicite, care urmărea să o înlăture de la putere, ca parte a unei campanii de destabilizare a ţării.

Maia Sandu a declarat, într-un interviu acordat Financial Times, că fostul lider al Grupului Wagner, Evghenii Prigojin, a planificat lovitura de stat la începutul acestui an şi a avertizat că Moscova foloseşte diverse metode, inclusiv cărăuși de bani şi carduri bancare emise în Dubai, pentru a introduce ilegal bani în Moldova pentru a mitui alegătorii înainte de alegeri, transmite Mediafax.ro.

„Informația pe care o avem este că a fost un plan pregătit de echipa lui Prigojin. Situaţia este cu adevărat dramatică şi trebuie să ne protejăm”, a declarat Maia Sandu, adăugând că au vrut să încurajeze protestele antiguvernamentale să devină violente.

Oficialii europeni şi americani au avertizat în februarie că Rusia plănuia să înlăture guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, iar autorităţile de la Chişinău au declarat în martie că au arestat un membru al Grupului Wagner, acuzând administrația de la Kremlin că instigă la o lovitură de stat.

Rusia a încercat să exercite presiuni asupra R. Moldova, o fostă republică sovietică cu legături puternice cu Moscova, de la începutul președinției Maiei Sandu în 2020, Kremlinul fiind iritat de opiniile sale pro-occidentale puternice şi de dorinţa de a integra ţara în Uniunea Europeană.

#Maia_Sandu #Prigojin #Wagner #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button