Economie

„Majorările vor exista, cu siguranță“. Perciun, despre salariile profesorilor și când vor fi anunțate creșterile salariale

Ministrul Educației Dan Perciun susține că profesorii vor avea majorări salariale la 1 ianuarie 2024, așa cum întotdeauna există majorări salariale la început de an. Potrivit oficialului, săptămâna viitoare, Ministerul Educației va avea o discuție cu reprezentanții sindicatelor despre „cât de mari vor fi aceste majorări, care categorii vor beneficia, ce sumă”. Totuși, „o cifră concretă” a majorărilor va fi anunțată de Minister cel devreme la mijlocul lunii noiembrie. „Ele vor exista cu siguranță”, a precizat ministrul, transmite sursa

Oficialul de la educație a fost întrebat când vor crește salariile profesorilor și cu cât, în contextul solicitării acestora de a le fi majorat salariul mediu cu circa 20%. Potrivit ministrului, „vor exista majorări salariale la 1 ianuarie 2024, așa cum întotdeauna există majorări salariale la început de an”.

În primul rând, cred eu, că este salutabil că Guvernul a reușit în ajunul zilei profesorului să identifice resursele pentru acele plăți unice care au fost anunțate de 5 mii de lei pentru toate cadrele didactice și 3 mii de lei pentru personalul non-didactic. Vor beneficia de aceste plăți în jur de 102 mii de persoane. Cred că este cel mai mare efort care a fost făcut până acum în sensul unor asemenea plăți, în așa valoare și pentru un număr atât de mare de oameni. (…) În același timp, noi continuăm discuțiile cu sindicatele privind majorările salariale. Vom avea o discuție săptămâna viitoare cu reprezentanții sindicatelor pe acest subiect. Bineînțeles că vor exista majorări salariale la 1 ianuarie 2024, așa cum întotdeauna există majorări salariale la început de an”, a comunicat Perciun pe 28 septembrie, în timpul unor declarații de presă.

Ministrul a adăugat că se va discuta cu reprezentanții sindicatelor, săptămâna viitoare, despre ce posibilități au astăzi autoritățile, „cât de mari vor fi aceste majorări, care categorii vor beneficia, ce sumă”. Cu toate acestea, „o cifră concretă” a majorărilor va fi anunțată de Minister „cel devreme la mijlocul lunii noiembrie”

Suntem încă totuși la o etapă preliminară pentru că nu avem datele problemei pe deplin, nu avem un buget elaborat pentru 2024 ca să înțelegem parametrii generali. Cred că o cifră concretă o vom putea anunța cel devreme la mijlocul lunii noiembrie. Până atunci se vor mai clarifica lucrurile cu prețul la gaze, prețul la electricitate, cu alte elemente care inevitabil influențează posibilitățile statului de a oferi o creștere salarială mai mică sau mai mare. Între timp vom discuta cu sindicatele pentru a vedea care sunt așteptările, care sunt posibilitățile, de pregătit diverse scenarii și atunci când vom avea o claritate privind bugetul vom putea spune cu certitudine care vor fi aceste majorări, dar ele vor exista cu siguranță”, a precizat ministrul.

Întrebat ce salariu are în mediu un profesor cu experiență și un începător, Perciun a declarat: „Un începător are un salariu net în Republica Moldova în jur de 6700 de lei, un profesor cu experiență – vorbim de salarizarea pe o normă didactică – ajunge la 9 mii – 9500 de lei. Dacă, așa cum se întâmplă destul de frecvent, se lucrează pe o normă jumătate multiplicați cifra respectivă la 1,5, iar adițional unele cadre didactice care de exemplu mai au și controlul caietelor, asigură funcționarea unui laborator mai, au sporuri specifice care se mai pot ridica câteodată la 1-1500 de lei. Pentru unele cadre didactice, spre exemplu la limba română, pot să ajungă și la 2 mii de lei adițional”.

***

În primele zile ale lunii septembrie, pedagogii din Republica Moldova au venit cu solicitarea de majorare a salariului mediu cu circa 20%, până la nivelul celui mediu pe economie – de circa 11 500 lei. În caz contrar, sunt luate în calcul acțiuni de protest și chiar grevă. Declarația a fost făcută de către Ghenadie Donos, președinte al Federației Sindicale a Educației și Științei, care a precizat că se mizează, totuși, pe faptul că în cadrul discuțiilor cu Ministerul Educației se va ajunge la un rezultat favorabil pentru pedagogi.

Pe 25 septembrie, premierul Dorin Recean a prezentat Programul „Spor pentru Moldova”, un pachet de sprijin pentru cetățeni și dezvoltare a economiei naționale în valoare de 1,3 miliarde de lei.

Programul include:

– creștere cu 15% a salariilor tututor medicilor, asistenților medicali + infirmiere (48 000 persoane);
– plată unică de 5000 lei pentru cadrele didactice (66 000 persoane);
– plată unică de 3000 lei pentru cadrele non-didactice (35 000 persoane);
– spor unic de 5000 lei pentru angajații din instituțiile de forță (10 000 angajați);
– creștere cu 25% a salariilor angajaților din domeniul cultură.

Prim-ministrul a menționat că săptămâna viitoare va merge în Parlament pentru a prezenta spre aprobare programul.

#Perciun #salariile_profesorilor #creșterile_salariale

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button