Economie

Trebuie să economisim energia indiferent de contractele semnate sau preț. Gavrilița: „Este bine pentru planeta noastră”

Cetățenii trebuie să economisească energia indiferent de contractele semnate sau preț, consideră prim-ministra Natalia Gavrilița. Într-un interviu pentru nordnews, premierul a declarat că ar fi bine să trecem la sursele regenerabile, pentru că acest lucru este benefic pentru mediu.

,,Eu cred că noi trebuie să eficientizăm consumul nostru de energie, indiferent de contractele care sunt semnate sau preț. Asta este, în primul rând, bine pentru planeta noastră. Trebuie să trecem treptat la un consum mai responsabil, mai modest, din surse regenerabile. 

Sunt tehnologii care ne permit să izolăm mai bine clădirile, să folosim mai judicios energia și eu cred că asta este bine și pentru competivitatea produselor noastre, și pentru moderarea creșterii prețurilor, și pentru dezvoltarea pe termen lung, într-un mediu înconjurător sănătos”, a spus Gavrilița. 

Potrivit acesteia, Guvernul va continua să pună accent pe proiecte de eficiență energetică. 

„Avem și programe de încurajare a sectorului privat. Să investească în eficiența energetică prin resurse regenerabile. Avem și proiecte semnificative care vor începe în anul 2023 pentru termoizolarea instituțiilor publice, în primul rând a spitalelor, dar și a unor școli sau clădiri mari care sunt făcute încă în secolul trecut și nu sunt eficiente din punct de vedere al utilizării energiei. 

În același timp, vom continua diversificarea accesului investițiilor în infrastructură potrivită și creșterea ponderii surselor regenerabile”, a menționat prim-ministra.

TV8.md reamintește că în luna ianuarie, circa 60% din energia necesară malului drept al Nistrului este asigurată de Centrala de la Cuciurgan (MGRES), circa 30% constituie energia electrică produsă de CET-uri şi din surse regenerabile., iar 10% din necesar sunt procurate de la furnizori din România, inclusiv pentru a acoperi deficitul de energie în orele de vârf.

#criză #energi #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button