Internaţional

Marocul se redeschide din februarie pentru zborurile internaționale

Guvernul marocan a anunţat că din 7 februarie va redeschide spaţiul aerian pentru zborurile internaţionale, după două luni de închidere pe fondul temerilor cauzate de Omicron.

„Această decizie intervine în conformitate cu dispoziţiile juridice referitoare la gestionarea stării de urgenţă sanitară şi în urma recomandărilor comisiei ştiinţifice şi luând în considerare evoluţia situaţiei epidemiologice”, precizează un comunicat citat de agenţia marocană MAP.

Măsurile de la posturile de frontieră şi condiţiile ce le vor fi cerute călătorilor sunt examinate de o comisie tehnică şi vor fi anunţate la o dată ulterioară, transmite sursa.

Totodată, guvernul a decis joi prelungirea stării de urgenţă sanitară, în vigoare din 2020 pe tot teritoriul, până la 28 februarie. Închiderea frontierelor a dat o grea lovitură industriei de turism, hoteluri şi restaurante, un sector vital pentru economia regatului, şi a dus la proteste, scrie Agerpres.

În ciuda anunţării unui plan de 190 milioane de euro de susţinere a turismului, operatorii din acest sector au manifestat miercuri pentru a cere redeschiderea frontierelor. Deşi vârful contaminărilor cu Omicron pare să fi fost atins în săptămâna 17-23 ianuarie, autorităţile se tem de o creştere a internărilor la terapie intensivă. Regatul mizează pe campania de vaccinare şi pe „solidaritatea naţională” pentru a aduce sub control epidemia. Peste 23 milioane de persoane au fost deja vaccinate cu două doze de vaccin, dar obiectivul autorităţilor este să imunizeze 80% din populaţie, adică în jur de 30 milioane, cu doze de la Sinopharm şi Pfizer/BioNTech.

Fabrică de vaccinuri în Casablanca

Joi, regele Mohammed VI a inaugurat la Benslimane, în regiunea Casablanca, şantierul construcţiei unei fabrici de vaccinuri anti-COVID, SENSYO Pharmatech, unde producţia ar urma să înceapă în luna iulie. Fabrica este realizată în parteneriat cu firma suedeză Recipharm.

Obiectivul este de a fabrica între 2022 şi 2025 ‘substanţa activă a peste 20 de vaccinuri şi produse bioterapeutice, dintre care trei vaccinuri împotriva coronavirusului, acoperind peste 70% din nevoile regatului şi peste 60% din cele ale Africii’.

Marocul a început deja producţia lunară a peste 3 milioane de doze din vaccinul chinezesc Sinopharm, aceasta urmând a fi majorată treptat până la 20 milioane la sfârşitul anului.

#Maroc #redeschide #zboruri_internaționale #februarie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button