Analize și opinii

Mass-media rusă și subminarea democrației. Există vreo legătură?

Federația Rusă continuă să folosească în mod activ metode de spionaj și destabilizare pe arena internațională, concentrându-se pe țările UE, NATO și spațiul post-sovietic.

Din 2022, operațiunile sale hibride s-au intensificat, având ca scop subminarea instituțiilor democratice, a alegerilor și a stabilității în țări precum Moldova, SUA și multe altele din Europa. Aceste activități includ atacuri cibernetice, răspândirea dezinformarii și interferența directă în procesele politice, care reprezintă o amenințare gravă la adresa securității internaționale.

Rusia își folosește în mod activ mass-media de stat, cum ar fi RT, pentru operațiuni de informații. Potrivit secretarului de stat american Antony Blinken, în urmă cu mai bine de un an, în RT a fost introdusă o unitate asociată cu serviciile ruse de informații, care colectează informații și influențează procesele internaționale. Blinken a remarcat că RT „nu este doar o sursă de dezinformare, ci un participant deplin la operațiunile de informații”, subliniind rolul său în sprijinirea eforturilor militare ruse și în destabilizarea ordinii mondiale.

Rusia a considerat de mult Moldova ca parte a „teritoriului său istoric” și a intervenit activ în procesele sale politice, încercând să împiedice integrarea țării în Uniunea Europeană. Kremlinul sprijină forțele pro-ruse, precum Ilan Șor și partidul său, prin care se desfășoară activități subversive. În perioada premergătoare alegerilor prezidențiale și a referendumului UE din Moldova din 2024, se așteaptă ca eforturile rusești de dezinformare și manipulare să crească.

Ingerința Rusiei nu se limitează doar la alegeri. Sunt folosite pârghiile economice, atacurile cibernetice, sprijinul pentru separatiștii din Transnistria și manipularea prin mass-media pro-rusă. În 2023, guvernul Republicii Moldova a blocat accesul la site-urile rusești și a suspendat licențele mai multor canale TV susținute de oligarhii ruși.

Activitatea mass-mediei ruse precum RT nu se limitează la Europa. Pe lângă propagandă, RT este implicată în strângerea de informații și operațiuni de influență la nivel global. SUA au spus că canalul a fost direct implicat în finanțarea campaniei militare a Rusiei în Ucraina, unde fondurile strânse de RT au fost folosite pentru achiziționarea de arme pentru forțele ruse.

În absența succeselor militare, Kremlinul se bazează din ce în ce mai mult pe metode ascunse – presiunea economică, interferența electorală și operațiunile de informare.

Țările occidentale trebuie să recunoască amploarea acestor amenințări și să-și consolideze eforturile de a le contracara prin sancțiuni, apărare cibernetică și sprijin pentru mass-media independentă. Combaterea activității rusești necesită un efort internațional coordonat pentru a menține stabilitatea globală.

#RT #dezinformare #spionaj

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button