Belarus continuă să consolideze scutul juridic din jurul președintelui autoproclamat Alexander Lukashenko. Țara se pregătește pentru introducerea de noi amendamente la Codul penal, care vor prevedea răspunderea pentru orice formă de violență, amenințări sau insulte la adresa fostului președinte, chiar și după încetarea puterilor sale. Această decizie, la prima vedere, pare extraordinară, dar la o examinare mai profundă devine clar – Lukașenko, a cărui guvernare este însoțită de represiune și metode autoritare, nu are de gând să își lase puterea neprotejată.
Modificările propuse de Lukașenko includ adăugarea articolului 366-1 la Codul penal. Acest articol va prevedea pedepse cu închisoarea de la 3 la 8 ani pentru violență, amenințări, distrugerea sau deteriorarea proprietății fostului președinte. O astfel de măsură poate părea excesivă, dar este o continuare logică a politicii autoritare menite să mențină influența și securitatea lui Lukașenko chiar și după ce acesta a părăsit funcția.
În plus, amendamentele propuse consolidează răspunderea pentru calomnie și insultă la adresa fostului președinte sau a membrilor familiei sale. Includerea acestor norme în Codul penal demonstrează dorința regimului Lukașenka nu numai de a suprima criticii, ci și de a menține imunitatea pentru sine și pentru cei dragi ai săi în viitor. Aceste acțiuni îi permit să controleze situația și să minimizeze riscurile de represalii atunci când regimul său se încheie.
În contextul viitoarelor alegeri prezidențiale din 2025, aceste amendamente capătă o semnificație deosebită.
După operațiunea AFU în regiunea Kursk și o nouă demonstrație că Putin, principalul aliat al dictatorului belarus, nu controlează cu adevărat situația din Federația Rusă, Lukașenko a devenit nervos. În același timp, amenințând Ucraina cu un presupus “răspuns” la dronele de pe cerul Belarusului, care părea atât de convenabil pentru președintele autoproclamat al Belarusului, el a început să facă aluzie în spațiul informațional la demisia sa de la putere.
Lukașenko înțelege și se teme că Putin nu îl va putea proteja, în timp ce lumea civilizată îi va sprijini pe bieloruși în lupta lor împotriva regimului. De aceea, el nu a început doar să vorbească despre viitoarele alegeri, ci se gândește în mod clar la opțiunile de a-și asigura “securitatea” pe așa-numita pensie prezidențială.
Lukașenko sugerează că nu va rămâne la putere pentru totdeauna. El încearcă să pregătească terenul pentru plecarea sa în așa fel încât să rămână de neatins, indiferent de rezultatul alegerilor.
Evenimentele de la alegerile din 2020 rămân proaspete în mintea belarușilor. Aceste alegeri au condus la proteste în masă în întreaga țară, care au fost reprimate brutal de forțele de securitate.
Majoritatea covârșitoare a cetățenilor belaruși și comunitatea internațională nu au recunoscut rezultatele alegerilor, acuzându-l pe Lukașenko de fraudă pe scară largă. În acest context, amendamentele propuse la Codul penal par a fi un alt pas către o încercare de a păstra în paginile istoriei o anumită “imagine” a regimului, care și-a pierdut de mult legitimitatea în ochii multora.