EconomieInternaţional

Medvedev a amenințat că Rusia se va retrage din acordul privind cerealele ucrainene în cazul interzicerii totale a exporturilor către Rusia.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat că Rusia se va retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene dacă țările G7 vor restricționa aproape complet exportul de mărfuri către Rusia. Medvedev a scris despre asta pe canalul Telegram, transmite sursa.

Potrivit acestuia, în cazul unei „interdicții totale a exporturilor”, Rusia va înceta să mai importe mărfuri „din cele mai sensibile categorii pentru G7”. „În acest caz, afacerea cu cereale se va încheia pentru ei și pentru multe alte lucruri de care au nevoie”, spune Medvedev.

Bloomberg a raportat pe 20 aprilie că reprezentanții țărilor G7 discută despre posibilitatea interzicerii totale a majorității exporturilor către Rusia. Dacă este introdus, va fi posibilă furnizarea Rusiei numai cu bunuri dintr-o listă specială, de exemplu, medicamente sau alimente. Sub interdicție, potrivit surselor Kyodo, pot exista mașini uzate, anvelope, produse de înfrumusețare și îmbrăcăminte.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, comentând rapoartele despre planurile G7, a spus că o interdicție completă „nu poate duce decât la o creștere a tendinței către o criză economică globală”.

Conform restricțiilor actuale impuse Rusiei după începerea unei invazii pe scară largă a Ucrainei, tot ceea ce nu este interzis de sancțiuni poate fi exportat în Federația Rusă. Acum sub interdicție, în special, sunt bunuri și produse de lux care pot fi folosite în scopuri militare.

Rusia și Ucraina, cu participarea Turciei și a ONU, au semnat în iulie 2022 un acord privind exportul de cereale din porturile Mării Negre. Au fost create fairway-uri sigure pentru livrarea cerealelor în Marea Neagră pentru trecerea navelor. În noiembrie, acordul a fost prelungit cu încă 120 de zile. În martie 2023, Rusia a fost de acord să prelungească „acordul cu cereale” pentru doar 60 de zile, nu 120 de zile, așa cum sugera acordul. Termenul acordurilor expiră pe 18 mai.

#Ucraina #Rusia #acordul #cerealele ucrainene #export

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button