InternaţionalPolitică

Mesajul talibanilor pentru Kazahstan: „Să-și rezolve problemele prin dialog și metode pașnice”

Talibanii au anunțat că „monitorizează cu atenție” situația extrem de tensionată din Kazahstan și au îndemnat autoritățile și protestatarii din această țară „la calm, stabilitate și dialog pașnic”.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al regimului taliban din Afganistan, Fazilrabi Zahin, a publicat un comunicat, joi, prin care anunță că guvernul taliban „monitorizează cu atenție situația din Kazahstan”, iar „ca vecin apropiat și stat partener economic”, Afganistanul este „profund îngrijorat de tensiunile recente”, transmite sursa.

Ministerul anunță, de asemenea, că „îndeamnă și guvernul kazah dar și pe protestatari să-și rezolve problemele prin dialog și metode pașnice și să revină la calm și stabilitate în țară”.

Mesajul a fost distribuit pe Twitter și de purtătorul de cuvânt Abdul Qahar Balkhi, care a adăugat că „Emiratul Islamic consideră securitatea și stabilitatea politică în regiune esențială pentru creșterea economică, comerț și pentru prosperitatea popoarelor”.

Un membru important al grupării talibane, Al-Hanafi Wardak, s-a referit la intervenția rusească în Kazahstan spunând că problema este una „internă a Kazahstanului” – „În opinia mea, înainte de intervenția străină, guvernul Kazahstanului și protestatarii ar trebui să încheie tensiunile prin dialog. Implicarea externă nu va face decât să complice situația. Este de sperat că și alte țări vor sprijini dialogul intern pentru a încheia aceste tensiuni”, a precizat Wardak, care spune că Rusia și alte țări din regiune ar trebui să joace un rol în calmarea situației prin sprijinirea dialogului dintre forțele interne din Kazahstan.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button