Internaţional

Mii de persoane au fost internate cu insolație în spitalele din Pakistan

Mii de persoane au fost internate cu insolație în spitalele din Pakistan vineri, 26 mai, în contextul în care temperaturile au atins pragul de 50 de grade Celsius, pe fondul unui val de căldură toridă. Deși oficial, autoritățile încearcă să lupte cu canicula, oamenii zic ca nu văd rezultatele acestor acțiuni, dar se simt duși de nas, a declarat un localnic pentru TV8, conform sursei.

„În Pakistan, există provincii mari, cum ar fi  KPK, Sindh, Quetta și Punjab. Provincia cea mai afectată de căldură este Sindh, situată în sudul țării, unde temperaturile pot atinge peste 50-60 de grade din cauza deșerturilor”. Arsalan Haider, un localnic din regiunea Khyber Pakhtunkhwa(KPK), a povestit pentru TV8 despre situația actuală în Pakistan. 

„În Sindh, oamenii sunt puternic afectați de temperaturile extreme, în special din lipsa apei”. Deși autoritățile dezbat problema caniculei, lipsesc măsurile concrete pentru a proteja cetățenii, semnalând o lipsă de seriozitate în abordarea situației de urgență.

„Este necesar ca guvernul să intervină, în special în zonele cu deșert, construind mai multe rezervoare de apă pentru a combate seceta și oferind adăpost și ventilatoare. În Sindh, lipsa aerului condiționat face ca oamenii să fie expuși riscurilor generate de căldură. Autoritățile discută despre problema caniculei, dar nu iau situația în serios și nu iau măsuri adecvate pentru siguranța cetățenilor. Fac doar formalități dar oamenii suferă”, a spus Arsalan.

Țara se confruntă cu o secetă severă, criză de apă potabilă, dar și cu focare de holeră. „În anumite zone din Sindh, oamenii care trăiesc în deșerturi nu au suficientă hrană și apă. În timpul verii, se confruntă cu probleme grave de sănătate și sunt afectați de boli”, a adăugat localnicul.

Căldura extremă a cuprins Pakistanul pentru a patra zi consecutivă și se preconizează că va dura încă o săptămână, conform Rominei Alam, consilier-șef guvernamental pentru schimbări climatice. Iar temperaturile ar putea urca până la 51 de grade Celsius, a declarat Sardar Sarfraz, directorul agenției pakistaneze de meteorologie.

În provincia Sindh din sudul țării, ambulanțele au transportat de urgență numeroase persoane la spitale și centre temporare de asistență împotriva căldurii, amenajate în orașele principale, a afirmat oficialul local Shah Zaman. 

Am tratat deja mii de pacienți și un număr și mai mare urmează să sosească”, a declarat Tahir Farooq, medic la un spital din Dadu, unde temperatura a atins 50 de grade Celsius.

„E o căldură ca într-un adevărat iad. Te simți ca și cum ai păși pe cărbuni încinși atunci când ieși la soare”,a spus Zeeshan Khan Shani, un conducător de ricșă din Dadu. 

Asif Shakoor, o mamă din Lahore, și-a exprimat îngrijorarea: „E de nesuportat. Îmi fac griji pentru fiicele mele. Pot să leșine în orice moment”.

În provinciile dezvoltate oamenii nu resimt efectele caniculei:

„Prietenii și rudele mele locuiesc în provincia Khyber Pakhtunkhwa, unde nu resimt efectele caniculei, deoarece regiunea este mai dezvoltată și dispune de facilități precum apă curentă, aer condiționat și ventilatoare. Temperaturile nu depășesc 50 de grade în această zonă”, a adăugat Arsalan Haider

Guvernul din Pakistan a ordonat săptămâna trecută închiderea temporară a școlilor, amânarea examenelor și plasarea spitalelor în stare de urgență la începutul valului de căldură, primul din acest sezon estival. Temperaturile actuale depășesc cu 8 grade Celsius valorile normale pentru această perioadă a anului, iar oficialii pun acest fenomen pe seama schimbărilor climatice.

În fiecare an, sute de oameni mor în Pakistan din cauza dezastrelor provocate de schimbările climatice, în timp ce alte câteva mii de persoane își pierd locuințele și mijloacele de trai în această țară, care contribuie foarte puțin la emisiile globale de carbon.

#Pakistan #Insolație

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button