InternaţionalRăzboi în Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe cere Mongoliei să-l aresteze pe Putin pe mandatul Ministerului Afacerilor Interne la sosirea acestuia

Ministerul Afacerilor Externe a cerut Mongoliei să-și îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale și să-l aresteze pe Vladimir Putin atunci când acesta va ajunge în țară în vizită.

După cum relatează European Pravda, Ministerul Afacerilor Externe a publicat vineri, 30 august, declarația relevantă.

Ministerul Afacerilor Externe speră ca guvernul mongol să „și dea seama de faptul că Vladimir Putin este un criminal de război”, iar Curtea Penală Internațională va emite un mandat de arestare pentru implicarea sa în răpirea copiilor ucraineni, „a căror competență este recunoscută de Mongolia.”

„Răpirea copiilor ucraineni este doar una dintre numeroasele crime pentru care Putin și restul conducerii militaro-politice a Federației Ruse trebuie aduși în fața justiției. Aceste persoane sunt vinovate de un război agresiv împotriva Ucrainei, de oamenilor, crime, violuri, jafuri, bombardarea infrastructurii civile și genocid”, au amintit ei acolo.

Ministerul Afacerilor Externe a cerut Mongoliei „să execute un mandat internațional de arestare obligatoriu” și să-l predea pe Putin Curții Penale Internaționale de la Haga.

Vizita lui Putin în Mongolia din 3 septembrie va fi prima vizită într-o țară care este parte la Statutul de la Roma al CPI, după ce instanța a emis un mandat de arestare a acestuia în martie 2023.

Potrivit presei, autoritățile mongole l-au asigurat pe Putin că nu îl vor aresta.

Anul trecut, Putin a sărit peste summitul G20 de anul trecut din capitala Indiei, evitând o posibilă condamnare politică și orice risc de arestare pe mandatul Ministerului Afacerilor Interne.

#Putin #Mangolia #arestare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button