Primele două zile de întâlniri informale ale miniștrilor UE la Bruxelles, desfășurate în perioada 29-30 august 2024, au fost pline de declarații importante, în special cu privire la Ucraina și Moldova. Atenția principală a fost acordată sprijinului Ucrainei în condițiile agresiunii ruse în curs și discuției despre perspectivele aderării acesteia la UE.
Unul dintre subiectele cele mai presante a fost discutarea posibilității de a acorda Ucrainei permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune pentru lovituri pe teritoriul Rusiei. Susținătorii acestei idei, inclusiv Polonia, Lituania, Letonia, Estonia și Marea Britanie, susțin că Ucraina are tot dreptul de a-și apăra teritoriul, iar loviturile asupra instalațiilor militare de pe teritoriul Rusiei pot ajuta la stoparea atacurilor asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii critice.
Oponenții acestei idei, precum Germania, Franța și Italia, își exprimă îngrijorarea că astfel de acțiuni pot duce la o escaladare imprevizibilă a conflictului și pot provoca o reacție mai puternică din partea Rusiei, care poate amenința extinderea războiului dincolo de Ucraina. Cu toate acestea, după cum a menționat șeful Ministerului de Externe ceh, Ucraina are dreptul de a lovi pe teritoriul Federației Ruse, sau mai degrabă asupra instalațiilor sale militare. Dreptul internațional permite acest lucru, pentru că Rusia a fost cea care a atacat Ucraina, nu invers.
De asemenea, miniștrii au discutat despre posibilitatea începerii negocierilor privind aderarea Ucrainei și Moldovei la UE. Majoritatea statelor membre, inclusiv Belgia, susțin începerea negocierilor până la sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, Ungaria exprimă anumite obiecții care pot complica procesul. Acest lucru nu este surprinzător, pentru că premierul Viktor Orban continuă să susțină o politică pro-rusă, blocând orice inițiative de sprijinire a Ucrainei sau Republicii Moldova.
De asemenea, s-a decis direcționarea profiturilor din activele rusești înghețate către sprijinul militar și economic al Ucrainei. Este de așteptat ca aceste fonduri să întărească semnificativ capacitățile Ucrainei în lupta împotriva agresiunii ruse.
Un subiect important de discuție a fost susținerea sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei, mai ales înaintea iernii care se apropie. Miniștrii au subliniat importanța critică de a oferi ambelor țări resurse energetice și de a-și proteja infrastructura energetică de atacurile rusești. O atenție deosebită a fost acordată acestui lucru de către șeful MAE, care a subliniat importanța sporirii asistenței din partea UE pentru menținerea stabilității energetice în regiune, având în vedere apropierea Moldovei și Ucrainei de România și rolul lor important în securitatea energetică a Europei.
Astfel, aceste întâlniri au demonstrat hotărârea UE de a sprijini în continuare Ucraina și Moldova, ambele fiind sub amenințarea destabilizarii de către Federația Rusă.